apo-lena |
|
(27.8.2023 12:58:26) Jsem naprostý začátečník. U našich jsem jen čistila okurky na rychlokvašky a šlapala zelí. Zatím jsem zkusila cuketu na tenké plátky do nálevu na kvašáky (i s vinnými listy) a dnes jsem to zopakovala s tlustými plátky salátové okurky. Ta cuketa je výborná. Ještě mám hromadu malých rajčátek... Mám doma i několik kuchařek na tohle téma - Umění fermentace, Zkvašeno a Postní kuchařku. Mám je týden, zatím jsem je jen prolistovala. Byli jsme nedávno s MM v restauraci Sůl a řepa a oběma nám chutnalo. Když naložím jen část experimentů, tak mě to vytlačí z kuchyně a následně z lednice. Co stojí za to? Mám i dvě velikosti keramických hrnců s drážkou. V tom menším jsou teď ty plátky okurek.
|
Len |
|
(27.8.2023 13:03:15) Hlavne kimchi, ruzne druhy. Letos chci zkusit s cervenou repou. Vejdu se blbe, kvasila bych mnohem vic, kdybych mela prostor. Kimchi je takove univerzalni, treba jen ryze s kimchi je super jidlo, polevka, hodi se ke spouste jidel. Kvasene zeli se snazim kupovat, protoze lednice mi na to nestaci. Kvasaky okurky pouzivam pomerne malo, ale taky kupuju. Obcas rada delam ruzne ovoce se zelim a paprikou, treba ananas je tak vyborny. Ovoce teda pridavam i do kimchi, hrusku, jablko, i ten ananas, proste co zrovna mam.
|
apo-lena |
|
(27.8.2023 15:21:02) Len, s ananasem ráda něco vyzkouším.
|
|
Saamajna |
|
(28.8.2023 19:21:19) Len, "Kvasene zeli se snazim kupovat, protoze lednice mi na to nestaci."
To zeli muzes delat i do normalnich sklenic (0,7-1l) od koupenych a snezenych potravin... Zeli nakrouhat, zamichat tam ca 2% soli (my radi i kmin - je protiplisnovej!) a nacpat do tech zavarovacek. Pesti nebo kolikem udusat a nahore nechat ca 2cm stavy. Zavrit vicko a postavit do sklepa, par tydnu do vanicek pac ta voda vyteka. Ale pak to je hotovo a vydrzi i rok bez lednice..
|
apo-lena |
|
(28.8.2023 20:15:46) Saamajno, fakt vydrží rok? Naši dělají zelí ve velkém. Část sníme živou, ale většinu zavaří.
|
Saamajna |
|
(28.8.2023 21:00:51) No u nas jo, bez problemu. A u znamych taky. Mame tedy oba "vetrajici" sklepy, u nas beze skel, u nich netesnici "kulni" dvere. A myslim, ze hodne dela i ten kmin jako prevence plisne.
Na zacatku jsem to zeli delala do kvasici keramicke kade (s poklici se zlabkem) ale tam se to kazilo anebo se musela pri kazdym odebrani ta horni vrstva odebrat a vyhodit. V tech sklenicich se nekazi nic a neni zadnej odpad. Po otevreni ji pak samozrejme dam do lednice ale pak se stejne rychle .
|
|
|
Len |
|
(28.8.2023 20:20:49) Saam, me bohuzel prave mimo lednici nevydrzi. UK je plesniva zeme, je tu spousta plisni ve vzduchu i v domech, mam uz vyzkousene, ze nevydrzi, mimo lednici proste zplesnivi za pomerne kratkou dobu.
|
|
Stáňa * |
|
(28.8.2023 21:28:32) My máme zelák ve sklepě, ale vydrží jen cca 9 měsíců. Pak zbytek vyberu a po 0,5 kg dávám do sáčku a do mrazáku. Nakládáme vždy 10 kg, takže do mrazáku jde max. 2 kg, to moc místa nezabere.
|
|
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(27.8.2023 14:03:35) Zkvašeno je fantastická knížka. Momentálně kvasíme tvaroh, kombuchu, žitnej kvásek na chleba, mám tam zbytek kimči a takové pesto jakési z bylinek.
Je fakt, že to trochu zabírá místo, ale máme dům, v domě velkou spíž, tak to jde. Kvasím už jen v zavařovačkách a taky v silikonových pytlíkách (kimči).
|
apo-lena |
|
(27.8.2023 15:47:02) Kopřivo, já si koupila ty zeláky před pár lety. Velký, aby se tam vešla celá hlávka na holubce, a malý na experimenty. Pak jsem neměla odvahu to zkusit. Fantastické zelí (i s hlávkou) dostávám od rodičů, ale musím se ho naučit dělat taky. Zkoušela jsem ten malý použít na cukety a závaží mi propadlo dolů. Tak jsem je přendala do sklenice a zatížila pytlíkem s vodou. U okurek už to vyšlo. Jsou na tlustá kolečka a nahoře mám vinné listy. Silikonové sáčky nemám. Jaké mají výhody?
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(27.8.2023 20:39:06) Silikonové sáčky jsou fajn, že odebereš a vytlačíš z nich vzduch. Takže máš ferment pořád bez kontaktu se vzduchem, aniž bys musela přendávat do menší nádoby nebo dělat jiné psí kusy. A taky je to skladné, skladnější než sklenice.
|
|
|
apo-lena |
|
(27.8.2023 16:17:17) Kopřivo, jak chutná zkvašený tvaroh? Jestli mi to kvašení půjde a bude chutnat, tak bych chtěla zkusit těch šest týdnů symbiotického půstu podle blogu zvaseno.cz
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(27.8.2023 20:38:16) Zkvašený tvaroh je trochu nasolený a chutná to trošku jako lučina. Používám hlavně jako základ na pomazánky.
|
apo-lena |
|
(28.8.2023 7:00:04) Kopřivo, tvaroh zkusím. Na sáčky jsem se koukla. Kde je kupuješ? Vyskakují na mě obchody typu dárky.cz apod. Trochu se bojím složení.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(28.8.2023 16:21:18) Měla jsem z Ikey, ale už je neprodávají. Chystám se na pytlíky Dedra, ale ještě jsem je nekoupila. Taky je má (měl?) Moebelix.
|
apo-lena |
|
(28.8.2023 20:36:27) Kopřivo, ty z Dedry se mi líbily nejvíc.
|
|
|
|
|
|
holkamodroočka |
|
(28.8.2023 20:42:51) Kopřivo, jak děláš kombuchu? Já měla houbu s nálevem z bio prodejny, ale ani po 10 dnech v čaji se nic nedělo, a ani houba se nerozrostl. Nevíš, co bylo špatně? Ono ta koupena násada byla taková tenoučká, hned klesla ke dnu, vůbec neplavala.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(29.8.2023 6:52:27) Kombuchu dělá muž, já to ani nepozřu, natož abych to kvasila :-D
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(27.8.2023 16:26:17) Hlavne kimchi a kvetakove torsi. Radeji uz moc neexperimentuju, protoze je toho pak moc. Tohle jsou stalice. Pokud i presto prebyva, tak cast zavarim. Lepsi nez to vyhodit.
|
apo-lena |
|
(27.8.2023 16:55:55) Půlko, jak děláš ten květák?
|
Půlka psa |
|
(27.8.2023 17:02:56) Torši ze zkvasena, ale davam vic kvetaku a citronu.
|
apo-lena |
|
(27.8.2023 19:00:50) Půlko, díky.
|
|
|
|
|
Zasjaj. |
|
(27.8.2023 18:34:03) Já nechápu, čím se liší kimči od jakékoli jiné kvašení zeleniny? Co je to jediné, co tam nutně musí být , aby to bylo kimči a ne třeba kvašené čínské zelí s ředkví a mrkví?
|
Len |
|
(27.8.2023 19:03:34) Zasjaj, pro mne je to gochujang paste, i kdyz v Korei delaji i bile kimchi, ve kterem to neni. Ale ja delam zasadne kimchi s timto a jeste pridavam tu korejskou papriku a rybi omacku, trochu medu.
|
Zasjaj. |
|
(28.8.2023 4:49:33) Len, diky, to jsem netusila, ze vubec existuje
|
|
apo-lena |
|
(28.8.2023 7:03:17) Len, na kimchi se chystá muž po dovolené. Má vysokou laťku. Bydlel na škole s klukem z Korey. (A vždycky vzpomínal, jak jim to tam páchlo.)
|
|
|
|
neznámá |
|
(27.8.2023 20:41:27) Medovinu, trapně s koupenými kvasinkami. Ale chci zkusit z nepřevařenýho medu a kvašenou žitným kváskem, uvidím, už se na to chystám mnoho let. Stejně jako na trnkové víno, třeba se letos hecnu. Ale stejně se mnoho let chystám na kandované zelené ořechy, ale ještě k tomu nedošlo.
|
apo-lena |
|
(28.8.2023 7:13:53) Neznámá, na alkohol u nás asi taky dojde. Muž o tom mluví roky. Letos dělal ořechovku (nekvašenou). Medovina by ho bavila.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(27.8.2023 21:02:42) Na konci sezony kvasim plnene minililky, ktere uz nestihnou vyrust. Moc jich neni, takze se vejdu v pohode.
|
apo-lena |
|
(28.8.2023 6:46:12) Větve, čím ty minililky plníš?
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2023 16:41:08) Apo-leno, většinou vygooglím pokaždé nový recept. Obvykle do podélně naříznutého lilku naplním zeleninu s vlašskými ořechy nebo se sekanými mandlemi. Jednou to byla zelenina s převahou nastrouhané mrkve, jindy červená paprika. Je to z blízkovýchodní kuchyně. Jmenuje se to makdous.
|
apo-lena |
|
(28.8.2023 20:31:51) Větře, to jsem vůbec neznala. Na obrázcích to vypadá chutně.
|
Vítr z hor |
|
(29.8.2023 8:58:49) Apo-leno, je to strasne dobre, ale zrovna vcera jsme se shodli, ze to clovek nemuze jist porad. Asi bychom to meli nakladat do mensich nadob (ta velka tu strasi dlouho), idealni je, aby se jedna pixla snedla nadvakrat.
|
apo-lena |
|
(29.8.2023 12:49:10) Větře, kolik toho sníte naráz? Já teprve začala. Dávám si malou mističku, tak dvě vrchovaté lžíce. Žitný chléb s kvašenou cuketou a uzeným lososem je lahůdka.
|
Vítr z hor |
|
(29.8.2023 15:20:13) Apo-leno, kdyz si to dam k veceri, tak snim asi 2 ks 9-12 cm velkych lilku, k tomu chleba. Kdyz je to na zobani s necim jinym a vsim moznym, tak jen jeden. Priste to asi nalozim po 8 ks do flasky, pokud budu mit vhodnou flasku, u nas to jedi celkem 2 osoby, bylo by to nadvakrat. Kamaradka tuhle nalozila trilitrovku, a taky s tim meli, co delat (u nich to asi jedi vsichni 4). Nakonec jsem dostala 8 kousku na cestu Jeste bych to mohla spolecensky nakladat pro 2 rodiny
|
apo-lena |
|
(29.8.2023 16:18:28) Nakládat společensky zní moc dobře. Já ráda rozdávám jídlo a mám pár nadšených odběratelů. Kvašenou zeleninu jsem na nich ovšem nezkoušela.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|