Hanka-1978 |
|
(18.12.2023 17:48:27) Dneska mi jedna kolegyně v práci říkala, že zadělá odpoledne těsto na vánočku, vánočku pak večer uplete a takto upletenou vánočku nechává při pokojové teplotě kynout na plechu přes noc. Ráno dá péct. Děláte to někdo taky tak? Vím, že se třeba těsto nechává kynout přes noc, ale celá upletená vánočka?
|
Len |
|
(18.12.2023 17:59:37) Delam, bud z kvasku, z bigy, nebo jineho prefermentu, proste z minima drozdi (1-5g). Vychazi to pekne, podle toho, jak moc je zima, ji nekdy davam kynout do kynarny s 21 stupni, pres noc dum netopime a v kuchyni je ta teplota vetsinou dost pod 20 stupnu. Nedelala bych to tak z vetsiho mnozstvi drozdi.
|
|
Blanče |
|
(18.12.2023 18:04:03) Dělala jsem kdysi a byla divná, víckrát jsem to nezkoušela. Asi by to mohlo fungovat třeba pod mikrotenem, mě přišla oschlá. Takže zadělávám cca v deset, kolem půlnoci než jdu spát přemíchám pořádně znova. Ráno si dám budíka na šestou, než se nahřeje trouba upletu, strčím pod alobal a jdu spát. Za hodinu mám ještě pohotovostního budíka, ale ten většinou není třeba, vůně vánočky vytáhne manžela, resp. ten stejně kolem sedmé vstává a jde se psy. Sundá alobal a za 20 minut je hotovo. Vůně vánočky na Štědrý den ráno je jedna z milých tradic, už se těším.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(18.12.2023 18:20:56) Nedělám, dělám to klasicky. Asi by to šlo. Ale mám v kuchyni hodně teplo, tak nevím, jak by to dopadlo bez dozoru.
|
|
Monika |
|
(18.12.2023 18:30:01) Ne,vyrábíme vánočku přes den - ráno zadělám, odpo pletu, hotová vánočka kyne jen asi hodinu. Je to lety ověřený úspěšný rodinný recept a já jsem konzervativní osoba,takže se ho držím
|
|
Hanka-1978 |
|
(18.12.2023 18:56:02) Díky všem, asi tedy nebudu experimentovat a upeču vánočku jako vždycky
|
|
neznámá |
|
(18.12.2023 19:32:38) Já jo. Chce to málo droždí. Přetáhnout folií.
Dobré je také zadělat a nechat kynout přes noc v lednici a klidně i déle, pak může být těsto tekutější (více hydratované) v lednici při pomalém kynuté se zpevní a vánočku upletu ráno, pak pletené vánočka kyne déle, jak je těsto studené. Ale na chuti je to hodně znát. Je to znát i už pletené vánočky i z hodně těžkého těsta z hodně másla je jak obláček.
|
holkamodroočka |
|
(18.12.2023 22:20:56) Neznámá, dala bys recept, prosím?
|
Beat |
|
(19.12.2023 6:16:48) Taky se připojuji s prosbou o recept.
|
|
|
|
TaJ |
|
(18.12.2023 21:20:44) Zatím jsem to nezkoušela, vánočku vždycky zadělám ráno (dopoledne), nechám kynout tak 2 hodiny, pak přidám rozinky, zapletu a nechám ještě chvíli kynout na plechu a upeču. Zatím se vždycky povedla, tak jsem neměla důvod postup měnit. Ze stejného těsta a stejným způsobem peču i velikonoční mazanec.
|
|
magrata1 |
|
(19.12.2023 6:43:31) Dělám ze slánku s minimem droždí, mísím odpoledne, pletu ráno. A hlavně dělám vdolečky (dvojctihodné koláčky) "za studena", to mi kyne v lednici těsto celý den, vdolečky jsou báječné. Recept mám starý rodinný, starý nejméně 4 generace.
|
Blanče |
|
(19.12.2023 10:33:02) Margáto podělíš se, prosím, o recept? Pamatuju si je od prababi, ale recept nezůstal:-(
|
|
|
|