Anthea |
|
(8.11.2024 14:23:15) Já jen půjdu na tu martinskou slavnost na městě s kamarádkou. Svatomartinské rohlíčky nepeču a co se husy týká, letos jsme se doma usnesli, že jí kupovat nebudeme. Loni jsme jí měli, cena jak hrom a docela se to speklo, že z toho mnoho porcí nebylo. A svatomartinské víno kupovat taky nebudeme.
A vy, držíte sv. Martina?
|
Mia |
|
(8.11.2024 14:42:25) Víno bude určitě a něco sladkého k němu,syn je Martin.
|
|
Jerry G. |
|
(8.11.2024 14:51:34) Nasemu Martinovi bude v nedeli 20, na stesti neni svaty. Oslavime to poradne.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 21:22:36) Jerry
|
|
|
Senedra |
|
(8.11.2024 14:52:21) Ne, žádnou martinskou akci nechystáme - já mám zatuhlá záda, studentka přijela s rýmou jak trám. Jen tedy upeču kachnu ( husa je na naší rodinu moc velká) a možná rohlíčky.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2024 14:57:12) letos máme obzvláště velkou husu - téměř 6 kg... tak doufám, že pro naši rodinu bude dost velká všichni totiž milují zbytky, kdy se následující týden postupně likviduje obrané maso i zbylé zelí v podobě plněných baget, tortil, plněné lokše a podobně a jatýrka vychladlá, pomixovaná jako paštika na pečivo...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.11.2024 15:12:12) Vejde se ti do trouby ?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.11.2024 16:23:46) To bude nádhera!
|
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(8.11.2024 14:52:53) Ano, ale az ten dalsi vikend.
U vas uz jsou martinske akce tenhle? Tedy ty pro verejnost
|
|
Stará husa |
|
(8.11.2024 14:54:54) Martina neslavím a nikdy jsem neslavila, husu jsem nikdy nejedla, ani nevím, jestli by mi chutnala. Rozhodně nejím zelí.
|
Rodinová |
|
(8.11.2024 14:57:06) Huso, jestli jsi husu nikdy nejedla a nevis, jestli by ti chutnala, tak nezbyva nez zkusit
|
|
Jerry G. |
|
(8.11.2024 14:58:12) Jeste, abys jedla husu, Huso. ze cekas, kdo se chyti.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2024 15:00:02) huso a zelí nejíš kysané nebo žádné? červené ani bílé? sestra celé roky nejedla kysané zelí, ale sterilované snědla a červené sladkokyselé taky (nakonec začala jíst i to kysané, ale ne jako přílohu s česnekem, jen jako salát nebo v polévce)
|
Jerry G. |
|
(8.11.2024 15:01:33) Davate do kysaneho zeli cesnek? To slysim prvne.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2024 15:08:13) jj táta ho tak vaří - na slanině zarestuje cibuli a česnek na plátky, na to kysané zelí a nakonec lehce zahustí - nechutná to po česneku, ale mírně po pečeném česneku - já to tedy mám ráda, ale doma to nevařím, rodina preferuje červené sladkokyselé...
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.11.2024 15:14:05) Kysaný nemám moc ráda, sním trochu k něčemu, ale nejraši mám hlávkové dušené.
|
|
Stará husa |
|
(8.11.2024 15:29:02) Rose, nejím teplé vařené zelí, jakékoliv barvy, jakkoliv ochucené. Salát z kysaného zelí jsem schopná sníst, i když si na tom nijak zvlášť nepochutnám.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 21:31:01) Huso Vážně jsi nikdy nejedla husu? To je zajímavé, takové celkem tradiční sváteční jídlo. Než jsem přestala jíst maso, husu jsem jedla mnohokrát, stejně jako kachnu, krůtu, bažanta... Maminka i babička pekly drůbež často. Pokud jde o chuť, je to chutné maso.
|
Stará husa |
|
(8.11.2024 21:38:49) Ropucho, za komunistů se snad husa normálně v Masne nedala ani koupit. Mívali ji jen lidé na venkově, my jsme nikoho na venkově neměli. Svátek sv. Martina jsme nikdy neslavili, u nás se slavily jen Vánoce a narozeniny.
|
Stáňa * |
|
(8.11.2024 21:43:10) Kdyby je naši nechovaly, tak bychom je taky nejedli. V obchodě se tehdy normálně koupit nedali. Ale třeba krůty si mohl tehdy taťka před Vánoci nějak objednat v práci. Zařizovali to pro zaměstance - JZD.
|
Anthea |
|
(8.11.2024 21:47:47) Stáňo, moje babičky taky chovaly husy, takže v dětství jsem je taky jedla. Pak dlouho ne, až zase nedávno znovu.
Kačenu si občas dáme, kuře a krůtu normálně.
Kdysi dávno jsem dělala u Lesů, tak v době honů byly i divoké kačeny, bažant a i jiná zvěřina..
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 21:54:28) Stáňo, já si to moc nepamatuji, ale myslím, že minimálně před svátky se dala drůbež koupit. Svatý Martin se ale nedržel, minimálně v našem regionu ne, martinské husy se nepekly.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 21:49:41) Huso, kde a jak se konkrétně drůbeží maso shánělo za komunistů, to nevím. (Shánělo se složitě pořád všechno.) Každopádně to už je přes třicet let, od té doby se dala sehnat a ochutnat spousta věcí.
|
Chloé |
|
(8.11.2024 21:53:02) Za komunistů bylo maso samodomo. Kačeny, husy , králíci nebo jehněčí se snad ani neprodávalo.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:01:10) Chloé, někdy a někde se to prodávat muselo, vzpomínám, že na Velikonoce maminka sehnala i jehněčí. Ale netuším, jestli to bylo pravidelně nebo výjimečně, v sedmdesátých letech nebo v osmdesátých, mám jen vzpomínku na tu výjimečnou chuť. Pamatuji, že v Praze na Václavském náměstí se kupovaly speciální uzeniny, jaké u nás doma k sehnání nebyly, ale jak to bylo s drůbeží a jiným masem, to úplně nevím.
|
Stará husa |
|
(8.11.2024 22:04:32) Ropucho, běžně, tedy jednou týdně, bylo vepřové a hovězí. Kuřata pouze zmrazená. Jiné maso nebylo. Pokud někdo sehnal něco jiného, tak od známých nebo sám zvířata choval.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:11:15) Huso, to ano, běžně každodenně v běžných obchodech byla mražená kuřata a nějaké méně hodnotné části skotu a vepřů. Všechno ostatní se muselo nějak shánět, čekat na omezenou dovážku ve speávný čas, domluvit se s řezníkem apod.. Nebo mít známé přímo u zdroje. Ale dalo se, jako se vším ostatním.
|
|
mamoch |
|
(8.11.2024 22:12:17) Huso, přesně tak, kuřata jen mrazená celá, vůbec nebyly kuřecí díly. A pamatuješ jak v Masně prodávali nutrie? Mamka to odmítla koupit a péct, tak si to táta koupil sám a upek, ale nikdo kromě něj to nejedl. On to znal z nemocnic, kde často pobýval. Myslím tak kolem roku 1980.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:25:04) Nutrie si tedy nepamatuji, to vůbec netuším, že se oficiálně prodávalo. Mám povědomí, že někdo choval nutrie na maso soukromě. Ale v rodině jsme maso z nutrií nikdy nejedli, ani nikde v okolí jsem to nezaznamenala.
|
Rodinová |
|
(8.11.2024 22:33:17) Nutrie se stale prodavaji, v Radotine pokud vim
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:38:14) Já bych měla historku s nutriemi ze Střeleckého ostrova... (ne osobní tedy, osobně je tam pouze konfrontuji se svým psem).
|
|
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(8.11.2024 22:05:53) My měli jehněčí a hlavně kůzlečí doma. Mamka na to vždycky nahřívala talíře v troubě. Přišlo nám to tehdy normální. Co se ale moc nejedlo, byla kuřeta. Ta se nechala vyrůst ve slepice. A kohoutků asi zase tak moc nebylo.
Huso, zajímavé, že všechno, co ti nechutná, označíš jako hnusné nebo odporné. Mně třeba kysané zelí chutná. Sami si ho nakládáme. A doma mě učili, že o jídle se hnusně nemluví.
|
|
Chloé |
|
(8.11.2024 22:06:59) Ropucho, já nevím jak v Praze. Já jsem z prdelákova. U prarodičů byla 2x za zimu zabijačka, to se podělilo 5 sourozenců s rodinami, my měli králíky, u prarodičů kachny, husy... jehněčí jsem ochutnala až po revoluci. Ve městě v masně byly prázdný pulty a řeznice byla největší king, předcházelo si ji půl města, cokoliv lepšího měla jen pod pultem pro známý apod.
|
Rodinová |
|
(8.11.2024 22:11:44) Ja jsem z Prahy a husu jsme teda nemivali, tu jsem jedla az po 1989
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:14:27) Chloé, jak píši, nějak se alespoň občas muselo sehnat i jiné maso, ale detaily jsem jakožto dítě nepochytila. Pamatuji spíš ty výsledky na talíři Zabijačku jsme také mívali od příbuzných z venkova, to byla tradice jednou do roka.
|
|
|
|
|
Stará husa |
|
(8.11.2024 21:53:21) Ropucho, jo, ale mě to nikdy nějak nenapadlo koupit husu. A teď, když žiju už téměř 20 let sama, už vůbec ne. A v restauraci ji mají jen s tím hnusným zelím. Asi se bez husy obejdu.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:06:30) Huso, je fakt, že husa je veliká, maminka bojovala, aby ji vůbec dostala do trouby. Já jsem myslím husu nepekla nikdy, nebo jestli někdy dávno? Spíš jsem pekla kachny, když byly děti malé. Menší pták ve mně budil více důvěry, že jeho upečení zvládnu
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2024 22:10:09) Huso, s radostí bych ti tu husu upekla, třeba jen prsa, s cibulovým "zelím" (no spíš čatní z červené cibule, vína, brusinek) jen to k tobě mám fakt asi daleko (jinak já husu jedla prvně až jako dospělá, možná tak před 15 lety )
|
|
TaJ |
|
(8.11.2024 22:15:17) Stará huso, tak když si ji dáš v restauraci, tak můžeš říct, že to chceš bez zelí, ne? Řešíme takhle se synem spoustu věcí - nejí zeleninové oblohy a nemá je ani rád na talíři, donedávna jsem hlásila, že ke smaženému sýru nechce tatarku (tu už teda jí), svíčkovou zásadně bez šlehačky a brusinek apod...nikdy nikde nebyl problém.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:20:18) "tak když si ji dáš v restauraci, tak můžeš říct, že to chceš bez zelí, ne?"
Jednoznačně. Většinou to beztak mají jako volitelné kombinace, zelí bílé nebo červené, knedlíky houskové nebo bramborové, lokše... Nejvíce je vyvedu z míry já, když si dám bramborové knedlíky se zelím bez husy. Na talíři v restauraci to vypadá trochu divně, ale mně to hrozně chutná, miluji zelí a miluji cokoliv bramborového.
|
Chloé |
|
(8.11.2024 22:22:47) Ropucho, tak to bych si klidně taky dala. Zelí mám moc ráda a něco z brambor jím snad denně. Ňam.
|
|
TaJ |
|
(8.11.2024 22:32:16) Ropucho, bramborové knedlíky se zelím, bez masa, to miluju taky. Většinou když děláme tu kachnu, tak mi zbyde na druhý den do práce porce a klidně si právě dám jen ty knedlíky se zelím. Děláme červené sterilované, ale podušené, víc oslazené a zahuštěné. Kysané zelí od dětství nemám ráda, ale já celkově nemám ráda kyselé věci a ze zelí se mi úplně kroutí pusa. Nejvíc jsem milovala zelí, které dělala moje babička a pak i moje mamka - klasické hlávkové, doma nakrouhané a podušené, bylo slaďoučké a měkké...
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2024 22:35:03) Jj taky mám ráda bramborové knedlíky (noky, špalíky...) se zelím, ale radši i s šťávou z výpeku, to by už pro ropuchu nebylo
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:40:57) Rose, výpek už ne... Ale pečou se i nějaké seitanové či jaké alternativy, moc na takové náhražky nejsem, ale třeba to někdy zkusím.
|
|
TaJ |
|
(8.11.2024 22:45:59) Rose, my ke kachně děláme hrníčkové chlupaté knedlíky ze syrových nastrouhaných brambor.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:35:59) TaJ, já mohu zelí jakékoliv, i kysané, ale souhlasím, že dušené bílé hlávkové je pochoutka. V současnosti se prodává taková křehká odrůda, menší špičaté hlávky, to je obzvlášť výborné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(8.11.2024 14:55:10) Obě moje děti, snacha a moje maminka přijedou v neděli na husu
|
|
Peppa |
|
(8.11.2024 14:55:39) Nedržím, moc nepeču, nevařím a ani už skoro nepiju, takže rohlíčky, husa ani víno nebudou
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.11.2024 14:56:59) Celou husu ne, nevešla by se tady do trouby, ale upečeme 2 stehna a jedny prsa. Svatomartinské víno taky máme. Rohlíčky upeču v neděli, to bych tady v kamnech nezvládla. Aspoň budou na pondělí. Na žádnou akci se nechystáme, leda bych našla něco tady v okolí.
|
|
TaJ |
|
(8.11.2024 17:28:37) My sv. Martina nijak nedržíme, když byl syn menší, tak jsme chodívali i s babičkou a dědou kouknout na lampionový průvod a ohňostroj, co pořádala Praha 6, ale jinak nic. Husu jsme kdysi dělali, ale nijak extra nás nenadchla, když už, tak máme radši kachnu, ale jinak žádné zvláštní jídlo na tenhle svátek neděláme. O víkendu ani vlastně nevím, syn asi zítra někam pojede s kamarádem fotit, my jsme s manželem chtěli něco v Ikea a jinak budeme zbytek víkendu asi odpočívat. Nějaký ten úklid a prádlo jsem pořešila dneska, ráno jsem si i přispala, byla jsem nejdřív vzhůru se synem ráno v 5, než šel do školy a pak jsem si ještě pospala do půl desáté. Normálně tak dlouho nespím, ale včera bylo v práci hrozně moc lidí a přišlo hodně zboží, tak jsme se s kolegyní prakticky nezastavily až do večera.
A doufám, že se nám podaří nějak vyřešit problém se synovým novým notebookem. Už několik dní se snažíme nainstalovat hru, která má pro něj zcela zásadní význam a na starém notebooku fungovala, ale tady prostě ne, i když podle všeho notebook splňuje veškeré nároky na tu hru. Už jsme za posledních pár dní zkusili kde co, ale zatím nic.
|
|
Lída+2 |
|
(8.11.2024 18:31:28) Já to mám již roky spojené s nějakým jarmarkem.
Takže v neděli v Hradci Králové v Adalbertinu budou Martinské trhy.
|
Beat |
|
(8.11.2024 18:46:39) Taj, my máme zubačku kus od chalupy a rádi chodíme kolem trati na vsechny strany. A kdyz se neco deje na nádraží, je to příležitost neco vidět, neco sníst a potkat známé. Sejkory tam dělá jeden mistni pan, a ma je moc dobre
|
|
|
Fern |
|
(8.11.2024 18:45:46) Podnikame akce po cely rok,martinnemartin.
X let dozadu jsme se v podvecer pred samotnym martinakem zlili i s kamosema na namesti jak zakon kaze a ne jednou, jo,to byly casy
|
|
Abigail* |
|
(8.11.2024 18:53:04) Kromě vína nic Husu nejím, kachnu nemusím a manžel začal držet dietu, má vyšší cholesterol.
|
|
Violetina |
|
(8.11.2024 21:07:07) Jj, u nás ve vsi, kde učím, je kostel sv. Martina, takže velká akce. Škola má den otevřených dveří, se svou tridou nacvicuji divadlo o životě sv. Martina, sbor zpívá martinské písně... Zkusím upéct bezlepkove rohlíčky s jablky a rozhodně otevřu víno, co jsme si dovezli z Moravy. Husa bude až další víkend
|
|
Stáňa * |
|
(8.11.2024 21:15:59) Tento svátek nedržíme, ani za mého dětství jsme ho nedrželi.
Vloni jsem na jednu místní akci pekla svatomartinské rohlíčky. Ta stejná akce se koná i zítra, ale dnes jsem na ně neměla čas, jsou dost pracné.
Husu ani kachnu nepečeme, i když kachnu z farmy máme doma. Nechávám ji na Vánoce. Když jsem byla malá, tak rodiče chovali husy, ty mi chutnají víc než kachny. Jeli se v průběhu celého podzimu, jak dorůstaly.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 21:21:12) Svátek Sv. Martina mám ráda. Nejlépe jsem si ho v minulosti užila na jižní Moravě, s vínem a folklórem. Doma husu nepeču, chodíme do restaurace, kde si zájemci mohou husu dát. Letos až po Martinovi, ale půjdeme. Martinské rohlíčky peču a martinské víno kupujeme.
|
|
|