Anthea |
|
(8.11.2024 14:23:15) Já jen půjdu na tu martinskou slavnost na městě s kamarádkou. Svatomartinské rohlíčky nepeču a co se husy týká, letos jsme se doma usnesli, že jí kupovat nebudeme. Loni jsme jí měli, cena jak hrom a docela se to speklo, že z toho mnoho porcí nebylo. A svatomartinské víno kupovat taky nebudeme.
A vy, držíte sv. Martina?
|
Mia |
|
(8.11.2024 14:42:25) Víno bude určitě a něco sladkého k němu,syn je Martin.
|
|
Jerry G. |
|
(8.11.2024 14:51:34) Nasemu Martinovi bude v nedeli 20, na stesti neni svaty. Oslavime to poradne.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 21:22:36) Jerry
|
|
|
Senedra |
|
(8.11.2024 14:52:21) Ne, žádnou martinskou akci nechystáme - já mám zatuhlá záda, studentka přijela s rýmou jak trám. Jen tedy upeču kachnu ( husa je na naší rodinu moc velká) a možná rohlíčky.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2024 14:57:12) letos máme obzvláště velkou husu - téměř 6 kg... tak doufám, že pro naši rodinu bude dost velká všichni totiž milují zbytky, kdy se následující týden postupně likviduje obrané maso i zbylé zelí v podobě plněných baget, tortil, plněné lokše a podobně a jatýrka vychladlá, pomixovaná jako paštika na pečivo...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.11.2024 15:12:12) Vejde se ti do trouby ?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.11.2024 16:23:46) To bude nádhera!
|
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(8.11.2024 14:52:53) Ano, ale az ten dalsi vikend.
U vas uz jsou martinske akce tenhle? Tedy ty pro verejnost
|
|
Stará husa |
|
(8.11.2024 14:54:54) Martina neslavím a nikdy jsem neslavila, husu jsem nikdy nejedla, ani nevím, jestli by mi chutnala. Rozhodně nejím zelí.
|
Rodinová |
|
(8.11.2024 14:57:06) Huso, jestli jsi husu nikdy nejedla a nevis, jestli by ti chutnala, tak nezbyva nez zkusit
|
|
Jerry G. |
|
(8.11.2024 14:58:12) Jeste, abys jedla husu, Huso. ze cekas, kdo se chyti.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2024 15:00:02) huso a zelí nejíš kysané nebo žádné? červené ani bílé? sestra celé roky nejedla kysané zelí, ale sterilované snědla a červené sladkokyselé taky (nakonec začala jíst i to kysané, ale ne jako přílohu s česnekem, jen jako salát nebo v polévce)
|
Jerry G. |
|
(8.11.2024 15:01:33) Davate do kysaneho zeli cesnek? To slysim prvne.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2024 15:08:13) jj táta ho tak vaří - na slanině zarestuje cibuli a česnek na plátky, na to kysané zelí a nakonec lehce zahustí - nechutná to po česneku, ale mírně po pečeném česneku - já to tedy mám ráda, ale doma to nevařím, rodina preferuje červené sladkokyselé...
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.11.2024 15:14:05) Kysaný nemám moc ráda, sním trochu k něčemu, ale nejraši mám hlávkové dušené.
|
|
Stará husa |
|
(8.11.2024 15:29:02) Rose, nejím teplé vařené zelí, jakékoliv barvy, jakkoliv ochucené. Salát z kysaného zelí jsem schopná sníst, i když si na tom nijak zvlášť nepochutnám.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 21:31:01) Huso Vážně jsi nikdy nejedla husu? To je zajímavé, takové celkem tradiční sváteční jídlo. Než jsem přestala jíst maso, husu jsem jedla mnohokrát, stejně jako kachnu, krůtu, bažanta... Maminka i babička pekly drůbež často. Pokud jde o chuť, je to chutné maso.
|
Stará husa |
|
(8.11.2024 21:38:49) Ropucho, za komunistů se snad husa normálně v Masne nedala ani koupit. Mívali ji jen lidé na venkově, my jsme nikoho na venkově neměli. Svátek sv. Martina jsme nikdy neslavili, u nás se slavily jen Vánoce a narozeniny.
|
Stáňa * |
|
(8.11.2024 21:43:10) Kdyby je naši nechovaly, tak bychom je taky nejedli. V obchodě se tehdy normálně koupit nedali. Ale třeba krůty si mohl tehdy taťka před Vánoci nějak objednat v práci. Zařizovali to pro zaměstance - JZD.
|
Anthea |
|
(8.11.2024 21:47:47) Stáňo, moje babičky taky chovaly husy, takže v dětství jsem je taky jedla. Pak dlouho ne, až zase nedávno znovu.
Kačenu si občas dáme, kuře a krůtu normálně.
Kdysi dávno jsem dělala u Lesů, tak v době honů byly i divoké kačeny, bažant a i jiná zvěřina..
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 21:54:28) Stáňo, já si to moc nepamatuji, ale myslím, že minimálně před svátky se dala drůbež koupit. Svatý Martin se ale nedržel, minimálně v našem regionu ne, martinské husy se nepekly.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 21:49:41) Huso, kde a jak se konkrétně drůbeží maso shánělo za komunistů, to nevím. (Shánělo se složitě pořád všechno.) Každopádně to už je přes třicet let, od té doby se dala sehnat a ochutnat spousta věcí.
|
Chloé |
|
(8.11.2024 21:53:02) Za komunistů bylo maso samodomo. Kačeny, husy , králíci nebo jehněčí se snad ani neprodávalo.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:01:10) Chloé, někdy a někde se to prodávat muselo, vzpomínám, že na Velikonoce maminka sehnala i jehněčí. Ale netuším, jestli to bylo pravidelně nebo výjimečně, v sedmdesátých letech nebo v osmdesátých, mám jen vzpomínku na tu výjimečnou chuť. Pamatuji, že v Praze na Václavském náměstí se kupovaly speciální uzeniny, jaké u nás doma k sehnání nebyly, ale jak to bylo s drůbeží a jiným masem, to úplně nevím.
|
Stará husa |
|
(8.11.2024 22:04:32) Ropucho, běžně, tedy jednou týdně, bylo vepřové a hovězí. Kuřata pouze zmrazená. Jiné maso nebylo. Pokud někdo sehnal něco jiného, tak od známých nebo sám zvířata choval.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:11:15) Huso, to ano, běžně každodenně v běžných obchodech byla mražená kuřata a nějaké méně hodnotné části skotu a vepřů. Všechno ostatní se muselo nějak shánět, čekat na omezenou dovážku ve speávný čas, domluvit se s řezníkem apod.. Nebo mít známé přímo u zdroje. Ale dalo se, jako se vším ostatním.
|
|
mamoch |
|
(8.11.2024 22:12:17) Huso, přesně tak, kuřata jen mrazená celá, vůbec nebyly kuřecí díly. A pamatuješ jak v Masně prodávali nutrie? Mamka to odmítla koupit a péct, tak si to táta koupil sám a upek, ale nikdo kromě něj to nejedl. On to znal z nemocnic, kde často pobýval. Myslím tak kolem roku 1980.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:25:04) Nutrie si tedy nepamatuji, to vůbec netuším, že se oficiálně prodávalo. Mám povědomí, že někdo choval nutrie na maso soukromě. Ale v rodině jsme maso z nutrií nikdy nejedli, ani nikde v okolí jsem to nezaznamenala.
|
Rodinová |
|
(8.11.2024 22:33:17) Nutrie se stale prodavaji, v Radotine pokud vim
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:38:14) Já bych měla historku s nutriemi ze Střeleckého ostrova... (ne osobní tedy, osobně je tam pouze konfrontuji se svým psem).
|
|
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(8.11.2024 22:05:53) My měli jehněčí a hlavně kůzlečí doma. Mamka na to vždycky nahřívala talíře v troubě. Přišlo nám to tehdy normální. Co se ale moc nejedlo, byla kuřeta. Ta se nechala vyrůst ve slepice. A kohoutků asi zase tak moc nebylo.
Huso, zajímavé, že všechno, co ti nechutná, označíš jako hnusné nebo odporné. Mně třeba kysané zelí chutná. Sami si ho nakládáme. A doma mě učili, že o jídle se hnusně nemluví.
|
Pruhovaná |
|
(9.11.2024 9:20:26) Stáňo, souhlasím, taky nesnáším, když se o jídle říká fuj, ble nebo že je hnusné.
|
|
|
Chloé |
|
(8.11.2024 22:06:59) Ropucho, já nevím jak v Praze. Já jsem z prdelákova. U prarodičů byla 2x za zimu zabijačka, to se podělilo 5 sourozenců s rodinami, my měli králíky, u prarodičů kachny, husy... jehněčí jsem ochutnala až po revoluci. Ve městě v masně byly prázdný pulty a řeznice byla největší king, předcházelo si ji půl města, cokoliv lepšího měla jen pod pultem pro známý apod.
|
Rodinová |
|
(8.11.2024 22:11:44) Ja jsem z Prahy a husu jsme teda nemivali, tu jsem jedla az po 1989
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:14:27) Chloé, jak píši, nějak se alespoň občas muselo sehnat i jiné maso, ale detaily jsem jakožto dítě nepochytila. Pamatuji spíš ty výsledky na talíři Zabijačku jsme také mívali od příbuzných z venkova, to byla tradice jednou do roka.
|
|
|
|
|
Stará husa |
|
(8.11.2024 21:53:21) Ropucho, jo, ale mě to nikdy nějak nenapadlo koupit husu. A teď, když žiju už téměř 20 let sama, už vůbec ne. A v restauraci ji mají jen s tím hnusným zelím. Asi se bez husy obejdu.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:06:30) Huso, je fakt, že husa je veliká, maminka bojovala, aby ji vůbec dostala do trouby. Já jsem myslím husu nepekla nikdy, nebo jestli někdy dávno? Spíš jsem pekla kachny, když byly děti malé. Menší pták ve mně budil více důvěry, že jeho upečení zvládnu
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2024 22:10:09) Huso, s radostí bych ti tu husu upekla, třeba jen prsa, s cibulovým "zelím" (no spíš čatní z červené cibule, vína, brusinek) jen to k tobě mám fakt asi daleko (jinak já husu jedla prvně až jako dospělá, možná tak před 15 lety )
|
|
TaJ |
|
(8.11.2024 22:15:17) Stará huso, tak když si ji dáš v restauraci, tak můžeš říct, že to chceš bez zelí, ne? Řešíme takhle se synem spoustu věcí - nejí zeleninové oblohy a nemá je ani rád na talíři, donedávna jsem hlásila, že ke smaženému sýru nechce tatarku (tu už teda jí), svíčkovou zásadně bez šlehačky a brusinek apod...nikdy nikde nebyl problém.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:20:18) "tak když si ji dáš v restauraci, tak můžeš říct, že to chceš bez zelí, ne?"
Jednoznačně. Většinou to beztak mají jako volitelné kombinace, zelí bílé nebo červené, knedlíky houskové nebo bramborové, lokše... Nejvíce je vyvedu z míry já, když si dám bramborové knedlíky se zelím bez husy. Na talíři v restauraci to vypadá trochu divně, ale mně to hrozně chutná, miluji zelí a miluji cokoliv bramborového.
|
Chloé |
|
(8.11.2024 22:22:47) Ropucho, tak to bych si klidně taky dala. Zelí mám moc ráda a něco z brambor jím snad denně. Ňam.
|
|
TaJ |
|
(8.11.2024 22:32:16) Ropucho, bramborové knedlíky se zelím, bez masa, to miluju taky. Většinou když děláme tu kachnu, tak mi zbyde na druhý den do práce porce a klidně si právě dám jen ty knedlíky se zelím. Děláme červené sterilované, ale podušené, víc oslazené a zahuštěné. Kysané zelí od dětství nemám ráda, ale já celkově nemám ráda kyselé věci a ze zelí se mi úplně kroutí pusa. Nejvíc jsem milovala zelí, které dělala moje babička a pak i moje mamka - klasické hlávkové, doma nakrouhané a podušené, bylo slaďoučké a měkké...
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2024 22:35:03) Jj taky mám ráda bramborové knedlíky (noky, špalíky...) se zelím, ale radši i s šťávou z výpeku, to by už pro ropuchu nebylo
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:40:57) Rose, výpek už ne... Ale pečou se i nějaké seitanové či jaké alternativy, moc na takové náhražky nejsem, ale třeba to někdy zkusím.
|
|
TaJ |
|
(8.11.2024 22:45:59) Rose, my ke kachně děláme hrníčkové chlupaté knedlíky ze syrových nastrouhaných brambor.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 22:35:59) TaJ, já mohu zelí jakékoliv, i kysané, ale souhlasím, že dušené bílé hlávkové je pochoutka. V současnosti se prodává taková křehká odrůda, menší špičaté hlávky, to je obzvlášť výborné.
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(9.11.2024 8:26:25) "mají jako volitelné kombinace, zelí bílé nebo červené, knedlíky houskové nebo bramborové, lokše"
Takhle to máme i u mě doma, akorát dávám vsem všechno
|
|
|
Stará husa |
|
(9.11.2024 8:34:46) TaJ, husu s knedlíky bych asi nechtěla. Divná kombinace. Dala bych si ji s bramborem. Možná by to šlo v restauraci domluvit, ale já do restaurace na jídlo chodím jen na dovolené. Každopádně to, že jsem nikdy nejedla husu, neberu jako nic zásadního, spoustu jídel jsem nikdy nejedla a nevadí mi to. Nemusím ochutnat všecko.
|
TaJ |
|
(9.11.2024 8:44:24) Stará huso, chápu, já jsem husu měla jednou a nijak mě nezaujala, takže radši kachnu, s knedlíkem a červeným zelím. Ale v restauraci by ti klidně dali cokoli s čímkoli, jsou na takové požadavky zvyklí. Moje mamka taky jinak do restaurace nechodí, ale na tu husu si většinou někam zajde. Třeba na nějaký food festival, nebo farmářské trhy, nebo jarmark apod.
|
|
|
|
|
|
|
byvala radka |
|
(11.11.2024 9:25:04) Je mi 50+ a husu jsem letos jedla poprve, a to jen proto, ze se zetal rozhodl, ze nam na Martina uvari😁 Kachnu jsem jedla a nic moc, husa byla krasne upecena, ale je to maso jako kazde druhe, nic zvlastniho na tom nevidim
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(11.11.2024 9:49:45) tak u nás je husa velmi oblíbená já říkám, že je to takové hovězí z drůbeže prostě tmavé maso s výraznou chutí (stejně jako říkáme o lososovi, že to je vepřové z ryb a tuňák hovězí z ryb ), a třeba na vývaru je to znát ještě víc, oproti kuřeti nebo i krůtě je husí vývar daleko výraznější a plnější v chuti... jen je mi líto, že běžně nebývá v obchodě k dostání, než jen kolem toho martina, umím si představit zařadit ji do jídelníčku daleko častěji a třeba i v jiných úpravách, takhle jednou za rok, by mi žádná změna asi neprošla
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(9.11.2024 9:16:31) Já a my doma všichni milujeme zelí 😋. Dokonce i moravské sníme😇. Až na slečnu mého syna, kterou zelí donutili jíst ve školce a od té doby ho nesnese. Zločin!
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(8.11.2024 14:55:10) Obě moje děti, snacha a moje maminka přijedou v neděli na husu
|
|
Peppa |
|
(8.11.2024 14:55:39) Nedržím, moc nepeču, nevařím a ani už skoro nepiju, takže rohlíčky, husa ani víno nebudou
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.11.2024 14:56:59) Celou husu ne, nevešla by se tady do trouby, ale upečeme 2 stehna a jedny prsa. Svatomartinské víno taky máme. Rohlíčky upeču v neděli, to bych tady v kamnech nezvládla. Aspoň budou na pondělí. Na žádnou akci se nechystáme, leda bych našla něco tady v okolí.
|
|
TaJ |
|
(8.11.2024 17:28:37) My sv. Martina nijak nedržíme, když byl syn menší, tak jsme chodívali i s babičkou a dědou kouknout na lampionový průvod a ohňostroj, co pořádala Praha 6, ale jinak nic. Husu jsme kdysi dělali, ale nijak extra nás nenadchla, když už, tak máme radši kachnu, ale jinak žádné zvláštní jídlo na tenhle svátek neděláme. O víkendu ani vlastně nevím, syn asi zítra někam pojede s kamarádem fotit, my jsme s manželem chtěli něco v Ikea a jinak budeme zbytek víkendu asi odpočívat. Nějaký ten úklid a prádlo jsem pořešila dneska, ráno jsem si i přispala, byla jsem nejdřív vzhůru se synem ráno v 5, než šel do školy a pak jsem si ještě pospala do půl desáté. Normálně tak dlouho nespím, ale včera bylo v práci hrozně moc lidí a přišlo hodně zboží, tak jsme se s kolegyní prakticky nezastavily až do večera.
A doufám, že se nám podaří nějak vyřešit problém se synovým novým notebookem. Už několik dní se snažíme nainstalovat hru, která má pro něj zcela zásadní význam a na starém notebooku fungovala, ale tady prostě ne, i když podle všeho notebook splňuje veškeré nároky na tu hru. Už jsme za posledních pár dní zkusili kde co, ale zatím nic.
|
|
Lída+2 |
|
(8.11.2024 18:31:28) Já to mám již roky spojené s nějakým jarmarkem.
Takže v neděli v Hradci Králové v Adalbertinu budou Martinské trhy.
|
Beat |
|
(8.11.2024 18:46:39) Taj, my máme zubačku kus od chalupy a rádi chodíme kolem trati na vsechny strany. A kdyz se neco deje na nádraží, je to příležitost neco vidět, neco sníst a potkat známé. Sejkory tam dělá jeden mistni pan, a ma je moc dobre
|
|
|
Fern |
|
(8.11.2024 18:45:46) Podnikame akce po cely rok,martinnemartin.
X let dozadu jsme se v podvecer pred samotnym martinakem zlili i s kamosema na namesti jak zakon kaze a ne jednou, jo,to byly casy
|
|
Abigail* |
|
(8.11.2024 18:53:04) Kromě vína nic Husu nejím, kachnu nemusím a manžel začal držet dietu, má vyšší cholesterol.
|
|
Violetina |
|
(8.11.2024 21:07:07) Jj, u nás ve vsi, kde učím, je kostel sv. Martina, takže velká akce. Škola má den otevřených dveří, se svou tridou nacvicuji divadlo o životě sv. Martina, sbor zpívá martinské písně... Zkusím upéct bezlepkove rohlíčky s jablky a rozhodně otevřu víno, co jsme si dovezli z Moravy. Husa bude až další víkend
|
|
Stáňa * |
|
(8.11.2024 21:15:59) Tento svátek nedržíme, ani za mého dětství jsme ho nedrželi.
Vloni jsem na jednu místní akci pekla svatomartinské rohlíčky. Ta stejná akce se koná i zítra, ale dnes jsem na ně neměla čas, jsou dost pracné.
Husu ani kachnu nepečeme, i když kachnu z farmy máme doma. Nechávám ji na Vánoce. Když jsem byla malá, tak rodiče chovali husy, ty mi chutnají víc než kachny. Jeli se v průběhu celého podzimu, jak dorůstaly.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.11.2024 21:21:12) Svátek Sv. Martina mám ráda. Nejlépe jsem si ho v minulosti užila na jižní Moravě, s vínem a folklórem. Doma husu nepeču, chodíme do restaurace, kde si zájemci mohou husu dát. Letos až po Martinovi, ale půjdeme. Martinské rohlíčky peču a martinské víno kupujeme.
|
|
Sam01 |
|
(9.11.2024 6:38:36) Zrovna dnes jdeme jako rodina do jedne zname prazske restaurace na svatomartinskou husu. Syn ma za par dni narozeniny, tak jsme na jeho prani objednali ty husy. Ja obvykle doma nepecu husu, ale pecu kachnu na medu. Druhy den zbytky oberu a smicham s opecenym knedlikem a zelim. Rikame tomu michanice a nikdy u nas doma nezbyde. Jinak zadneho Martina v rodine nemame a nikdy jsme snad ani nemeli.
|
|
Drypetis |
|
(9.11.2024 9:27:32) Sv. Martina nedržím, ale dneska peču kachnu s červeným zelím, ale čistě proto, že oboje bylo tenhle týden v akci za půlku, tak nekup to Víno ale nemám. Tradice sv. Martina se tu už několikrát probírala, je to obnovená tradice po roce 2000, která ani kdysi asi nebyla zažitá všude, tady se husy pekly až na Vánoce. A dřív se to drželo hlavně tam, kde byl kostel zasvěcený sv. Martinovi. Tu tradici obnovili moravští vinaři spolu chovateli drůbeže, za vším hledej byznys A pár let trvalo, než se to ujalo, ale zrovna tohle se opravdu ujalo, kdo nemá na Martina husu nebo aspoň tu kachnu jako by nebyl. Tady ale svorně všichni tvrdili, že Martina drželi vždycky. Já to pozoruju tak posledních 10 let, že to lidi považují za tradiční svátek.
|
Ropucha + 2 |
|
(9.11.2024 10:48:21) "Tradice sv. Martina se tu už několikrát probírala, je to obnovená tradice po roce 2000, která ani kdysi asi nebyla zažitá všude, tady se husy pekly až na Vánoce. A dřív se to drželo hlavně tam, kde byl kostel zasvěcený sv. Martinovi. Tu tradici obnovili moravští vinaři spolu chovateli drůbeže, za vším hledej byznys A pár let trvalo, než se to ujalo, ale zrovna tohle se opravdu ujalo"
Drypetis, je to přesně tak. Myslím, že tato obnovená tradice dobře zapadla do současné gurmánské doby a dobře zapadá mezi jednotlivé sezóny - začátkem listopadu, kdy se ochladí a lidé se stahují do interiérů, se víno a pečínka ideálně hodí.
|
|
|
Pruhovaná |
|
(9.11.2024 9:32:30) Jelikož dcera má na Martina narozeniny, slavíme ho už třicet let 🙂. A protože máme v rodině spoustu lidí s narozeninami a svátky na podzim (i Martin by se našel), tak se všichni sejdeme v restauraci na té huse. Takové Vánoce nanečisto to jsou. V práci zase děláme každoročně velikou martinskou slavnost pro děti, s různymi dílnami, máme upečené rohlíčky, přijede Martin a rozdělí se se žebrákem o plášť a pak je průvod s lampiony, na jehož konci ty rohlíčky rozdáváme a víno pro dospělé tam také je 🙂. A doma jsem kdysi pekla husu, ale poslední roky mi připadá kachna nějaká lepší. V tomhle depresivním čase, kdy není ani podzim ani zima, jenom tma, je nějaká ta oslava, pečeně a víno vždycky dobrá věc.
|
Jerry G. |
|
(9.11.2024 9:52:51) Pruhovana, je. Muj syn Martin ma narozeniny den pred Martinem. Letos dvacate. Martin je patron jak mesta, ve kterem bydlime tak mesta ve kterem bydli rodice. Syn se narodil v 31 tt. My jsme nemeli jmeno, kdyz to bylo okolo Martina. Tak moje mama rikala, tak ho pojmenujte Martin. Tak mame Martina narozeneho 10.11. Tady se sv. Martin slavi hodne. Me to prijde vzdycky extra oslava synovych narozenin.
|
Čumča. |
|
(9.11.2024 11:14:19) Jerry, to je hezký
|
|
|
Drypetis |
|
(9.11.2024 10:14:45) Pruhovaná, tak pokud má někdo chuť slavit, tak proč ne. Mě jen zaujalo, jak rychle se ta tradice vžila třeba v mém regionu, kde fakt nebyla. A osobně znám i místního propagátora, který to přivezl z Moravy a že to je tradice obnovená a tady asi i úplně nová, potvrzuje. Moravští vinaři hlavně chtěli alternativu k Boujolais nouveau a vzpomněli si na Martina. Ve vinařských oblastech to tradice i byla, ochutnávat na Martina nová vína, ale jako svátek se to vnímalo hlavně tam, kde měli ten kostel sv. Martina. A tak vzniklo svatomartinské víno, které můžou produkovat jen někteří vinaři a vznikla i ta tradice svatomartinského menu v restauracích.
|
Drypetis |
|
(9.11.2024 10:30:10) Ony i lokše jako název jídla přišly z Moravy, sice se dělaly po celých Čechách, ale neříkalo se jim tak, byly to prostě bramborové placky a většinou se jedly samostatně, moje babička je taky dělala. A teď už se tomu jídlu říká lokše všude, ten výraz se rozšířil právě s tím sv. Martinem.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.11.2024 10:34:11) U nás to není tradice, ale beru každou příležitost.
|
Drypetis |
|
(9.11.2024 10:42:50) Inko, tak příležitost si dost taky vytváříme sami, ne? Tyhle konkrétní svátky spíš vyjadřují nějakou sounáležitost s komunitou, protože v daný čas dělají všichni totéž. U nás v práci se to taky rozebíralo, kdo bude péct husu a kdo kachnu a jestli už je mají doma v mrazáku a nebo jestli půjdou do restaurace.
|
|
Senedra |
|
(9.11.2024 10:46:03) Inko
U nás (JČ) se Martin moc neslavil, drželo se posvícení. Babička občas husu upekla, ale časem z toho nějak vznikl králík s bůčkem
Rohlíčky jsem třeba zkusila poprvé loni, našla jsem luxusní recept, udělala jsem ořechovou nádivku. No, letos ořechy skoro nemám, tak asi udělám makové. jestli to tedy zvládnu. Nebo udělám jablečné, které peču už asi 25 let.
Víno moc nepijeme a občas si lupnu Brufen, tak ani nepočítám, že bych nějaké otvírala. Ale zítra chci dělat ke kachně červené zelí a do něj dávám trochu červeného vína, tak nakonec něco v lednici bude.
|
kysnutá knedla |
|
(9.11.2024 11:30:56) Sen, podělíš sa s námi o recept na rohlíčky? 😊
|
Senedra |
|
(9.11.2024 12:02:41) Knedlo, těsto podle Florentýny a ořechy jsem svařila s mlékem, pomletými piškoty, cukrem a mletou skořicí
https://www.kucharkaprodceru.cz/martinske-rohliky-podkovy/
|
kysnutá knedla |
|
(9.11.2024 12:13:02) 👍
|
|
Len |
|
(9.11.2024 12:15:07) Ja delam martinske rohlicky nekynute podle Cuketky: https://recepty.cuketka.cz/martinske-rohlicky/
Myslela jsem, ze letos vynecham,, protoze jsem vcera upekla makovou babku, ale je tretina pryc, takze je zitra nebo pozitri upecu. Kachnu ani husu nedelam, to nechavam na Vanoce.
|
Rodinová |
|
(9.11.2024 13:19:12) Len, presne ty chci zkusit. Dobry?
|
Len |
|
(9.11.2024 14:05:29) Rodinova, jj, vyborny, delam je kazdy rok uz par let. Kynuteho mame jinak dost, tyhle jsou takove krehke, rozplyvaji se na jazyku.
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(9.11.2024 13:26:45) No tiež mam radšej nekynuté pečenie, kynutém sa dosť vyhýbám. No ale teraz čo bolo super - na víkend som si chcela vziať do školy niečo dobré a aby som toho mohla zožrať veľa, takže aby to bolo “nezávadné”. A času bolo ukrutne malo. Tak som zmiesala 4 (prošlé) tvarohy, par vajec (4? Uz nepamätám, strašne som sa ponáhľala). Na ochutenie skoricu, nasekané suš ovocie a orechy. A ešte mak - toho som veľa dala (som makofil a tvarohofil). Keby som mala mäkké banány, tak by sa tam hodili. Zajtra si doma upečiem novú várku.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.11.2024 15:04:26) Knedli, to zní fakt dobře A mák mletý? Tvaroh, vejce, lžíce krupice, másla a cukru (aspoň myslím), to byl tvarohový koláč mé maminky, milovala jsem ho, asi jo zkusím inovovat a znovu otestovat
|
Stáňa * |
|
(9.11.2024 15:32:31) neco tskoveho mam taky rada. aktualne mam v lednicce asi 10 tvarohu, 5 velkych bilych jogurtu, asi 6 cottage cheese atd.
|
|
kysnutá knedla |
|
(9.11.2024 17:23:00) Rose, ano, mletý.
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(9.11.2024 13:29:08) Len, ty jsem dělala vloni, byly moc dobré. Letos nemám ořechy a zbytek loňských si schovávám na Vánoce.
Na dnešní obecní akci moje mrkvová buchta zmizela jako první. nedělala ji jako dort s krémem, místo toho jsem ji udělala na plechu, potřela marmeládou a čokoládovou polevou. Jsem přejedená řízky, bylo tam 6 různých druhů. Teď jedu do bazénu a pak na hory. Venku je nádherně.
|
Senedra |
|
(9.11.2024 13:52:54) Stáňo, jak mrkvovou buchtu pečeš?
|
Stáňa * |
|
(9.11.2024 15:30:38) Senedra, mam recept od kolegyné Polky, ktera mi ho prelozila do anglctiny 😀 zitra vecer ho sem napisu. Je jednoduchy a krem dela z polske alternativy Lučiny.
|
Stáňa * |
|
(11.11.2024 10:33:10) CARROT CAKE INGREDIENTS • 2 eggs (beat the whites separately, then add the yolks, sugar and the remaining ingredients below, all in one large bowl) • 100 g powdered sugar or fine sugar • 150 ml vegetable “oil Kujawski” • 230 g very finely grated carrot (add with the juice that is produced) • 70 g chopped walnuts • 90 g finely grated apple (add with the juice that is produced) • 60 g coconut flakes • 200 g cake flour • 1/2 teaspoon baking powder (I add slightly more) • 1 teaspoon baking soda • 1 teaspoon cinnamon or vanilla sugar • pinch of salt I use a mixer; I don""t do it by hand. CREAM • 250 g cream cheese e.g. “Twój Smak” • 75 g butter (soft) • 50 g powdered sugar or fine sugar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(9.11.2024 11:47:36) Každá příležitost k oslavě a setkání rodiny je dobrá
|
|
|
|
Ennywan |
|
(9.11.2024 10:58:15) Ano, v pondělí budeme mít v práci (po pracovní době) husu se zelím, knedlíky a sudem piva v 8 lidech
|
|
boží žena |
|
(9.11.2024 12:31:11) Vůbec žádné Husu nejím, víno nepiju ,průvod lampionu mě nezajima Babi dřív pekla pečivo "martiny"
|
|
|