Termix |
|
(21.12.2024 17:00:55) Po mnoha letech dělám plněné cukroví. A vyrábím žloutkový krém. Svařila jsem mléko s rumem, přidala smíchané žloutky s cukrem, vanilkou a s kukuřičným škrobem a svařila do zhoustnutí. Až vychladne, vyšlehám s máslem. No a dotaz. Je to jako puding. To ten krém vydrží několik dnů v tom cukroví? Jsem blbá, kdysi jsem dělala bez mléka, jen máslový. No a druhý dotaz, na který se chci zeptat už dlouho, ale stydím se. Teď, když už budu za blbou, tak můžu být rovnou dvakrát blbá. Když třeba v pátek uvaříte hovězí vývar. Jak dlouho byste ho ještě jedli? To stejné třeba s gulášem a nebo se svíčkovou. Já se vždy už druhý den bojím, jestli to není staré, ale samozřejmě to jíme. Co ale třeba třetí den? Jedly byste to jídlo z pátku i v neděli? Samozřejmě je v chladu. Teď v zimě venku na balkóně.
|
Senedra |
|
(21.12.2024 17:07:11) Termixi, dělám krém bez vajíčka, svařím mléko s moukou, rumem a vanilkou, pak zašlehám máslo a cukr a vydrží poměrně dlouho. Moje babička běžně dělávala krémy i se syrovým vajíčkem a cukroví vydrželo třeba do Silvestra. Já raději to, co nesníme přes svátky, dávám do mrazáku.
Add jídlo - běžně s manžel v pondělí nebo úterý bere to, co navařím o víkendu. Guláš je dokonce třetí den nejlepšejší
Na balkoně bych byla opatrná, může se střídat teplota a jídlu vadí jak to, že by zmrzlo a zase rozmrzlo, tak vyšší teplota. Ale když vím, že v noci mrznout nebude a ani nevystoupí teplota tak nad 10 stupńů, tak výjimečně jídlo nechám na terase. Lepší je ale lednice se stabilní teplotou. Angrešt by mě asi hnala .
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.12.2024 17:15:40) Já osobně bych jedla jídlo z pátku v sobotu i v neděli. Manžel i v pondělí (pšt i v úterý) odnese si to do práce a to nemám kontrolu, kdy to snědl. Špatně mu nikdy nebylo.
|
|
Silvie+dva kluci |
|
(21.12.2024 17:27:42) Vývar bych jedla klidne v neděli, pokud v něm nejsou nudle. Vaříme je zvlášť, delavala to tak stařenka, právě aby dyl vydrzel, aspoň to tak říkala. Ale vetsina lidi, co znam a bavime se o vareni, zavari nudle primo do polevky. Guláš bych jedla i v pondělí. Teda při správném uložení ve vhodné teplotě.
|
|
Stáňa * |
|
(21.12.2024 17:29:35) Krem, minule roky jsem delala s vajecnym zakladem vsrenym v pare. Letos se mi, nevim proc, nepovedl. vubec nezhoustl. S moukou nebo pudingem bych mela strach, protoze cukrovi jime do Noveho roku.
Jidlo uvarene o vikendu syn ji bezne v utery. V utery vecer obvykle pak varim na stredu a ctvrtek. Jidlo skladuju v lednicce, kdyz je kolem nuly nebo mrzne, tak na otevrene, kryte verande (schovane v botniku 😀)
|
|
Rodinová |
|
(21.12.2024 17:35:25) Pro me je hranice pozivatelnosti 4 dny vcetne, zeleninove polevky mozna i 6, samozrejme normalnich varenych jidel a s vyjimkama typu maso na houbach treba, to tak 3 max.
Pocitam vetsinou s tim, ze jidlo jime na vickrat, kazdej den varit nemam kapacitu ani naladu
|
|
Ropucha + 2 |
|
(21.12.2024 17:49:33) Termix, nepočítám dny, ale hodnotím poživatelnost. Určitě konzumuji druhý, třetí, čtvrtý... den, pokud jídlo vypadá v pořádku. Některá jídla vydrží dlouho, když jsou v chladu. Pokud naopak nevypadají jedle už druhý den, tak holt ne.
|
Ropucha + 2 |
|
(21.12.2024 17:52:45) A z krému bych tedy měla trochu strach. Jednou jsem koupila nějaké cukroví od paní, která peče na zakázku s velkým předstihem a skladuje všelijak, a o svátcích už bylo na hraně až za hranou, vyhazovala jsem to.
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(21.12.2024 17:51:00) Masové jidlo (guláš, vývar, pečený kuře,...) uvařené jíme klidně i čtvrtý den. Zeleninovou polívku max 1,5 dne, mění chuť. Jídlo s rybou nebo něco z moře max ten den, tatarák druhý den. Cukroví je v 10 st. ve sklepě, vydrží. Ale my máme krémy veganské, s běžnými neporadím.
|
|
Len |
|
(21.12.2024 17:52:24) Gulas treti den klidne, vyvar taky, skladuju po vychladnuti v lednici. U cukrovi me limituje fakt, ze nesnesu “ulezelou” chut, takze cukrovi s kremy nedelam, zakusky s kremy spotrebuju do tri dnu.
|
Termix |
|
(21.12.2024 18:38:59) To suché jsem upekla včera. Plním právě teď a použiju zítra na sousedské setkání a v pondělí a na Štědrý den. Je toho čtyřicet kousků, to více nevydrží. Jinak máme suché a vždy z polovičních dávek. Celkem necelé dvě kila.
|
|
|
Čumča. |
|
(21.12.2024 18:08:33) Termix, moje tchýně odjakživa vařila na 4-5 dní, praktikovali to takhle celý život... Nikdy jsem tedy nepochopila, proč jíst 5 dní po sobě svíčkovou, ale budiž
Důležité je guláš/vývar udržovat fakt v lednici a potom opravdu důkladně prohřát. Na balkóně vlivem tepla, co jde z domu, nebudete mít garantovanou teplotu jako v lednici (promrznutí, teplota přes 5°přes den). Vývar bych zredukovala na malé množství, dala do mrazáku a příští týden normálně užila.
|
|
Gavašetka |
|
(21.12.2024 18:26:19) S krémem neporadím, ohledně vařeného jídla 3 - 4 dny v lednici jsou OK. Když hrozí, že by se to nesnědlo, tak to dám na porce a odložím v mrazáku. Není to pak sice tak estetické, ale zase se toho nebojím. A hlavně nemusím vařit, to je extra bonus mraženého! Balkonu bych se bála, nebude tam stálá teplota, může se do hrnce i nyní opřít sluníčko...
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(21.12.2024 18:31:47) Ad krém - stálá (nízká) teplota, rum, uzavření krému v cukroví (pod čokoládou, polevou, uvnitř cukroví), týden vydrží... Já teda dávám jen máslo, rum, vařené žloutky, cukr, vanilku nebo máslo s karamelovým salkem nebo máslo s burákovým máslem a cukrem... do tří králů vždycky vydrželo Guláš vydrží týden, pokud je ve stálé nízké teplotě, když ohřívám, nechávám přejít varem... Vývar výdrží pokud v něm nejsou nudle, zavářka, nejlíp ani zelenina... Svíčkovou jsme teď jedli ve čtvrtek, v neděli uvařenou - většinou jíme během týdne víkendové zbytky, tak nějak na střídačku...
|
|
Fern |
|
(21.12.2024 18:46:05) O gulasi se rika,ze nejlepsi je prave 2.den, takze pokud je spravne jidlo skladovano (i svickova), je ok i po 3 dnech v lednici.
Pisu ovsem ze v LEDNICI,kde je stala teplota; skladovat jidlo za oknem jsou praktiky z doby krale klacka anebo setrilku,kteri tu lednici nemaj vubec. Venku teplota kolisa, muze tam svitit slunko-my dnes meli na slunku treba 10st.,no a to urcite smetane,ktera ve svickove je, nedela moc dobre!
Ja tedy varim max. na 2 dny, 3.den by nam sebelepsi jidlo uz lezlo krkem.
|
Termix |
|
(21.12.2024 19:45:55) Abych ten balkón vysvětlila. Samozřejmě lednici mám, dokonce extra velkou. Venku pouze tehdy, když je zima. Jinak samozřejmě v lednici. Napsala jsem to asi nevhodné. Já jsem právě natolik opatrná, že jíme max. druhý den. Jen někdy nestihneme a několikrát jsem přemýšlela, jestli by to šlo i třetí den.
|
|
K_at |
|
(21.12.2024 21:02:55) Fren, no někdy stačí, že se ti prostě hrnec nevejde do lednice. A když je venku chladno.....
|
|
|
Nella+2 |
|
(21.12.2024 20:10:18) V pátek uvařené bych v neděli jedla klidně - z lednice. Ale kolega si nosí i v pátek na oběd jídlo z víkendu a evidentně mu to nic nedělá 😀
|
Černá kronika |
|
(21.12.2024 22:38:38) Jo jo, taky se nám to už takhle několikrát povedlo a nic nám nebylo. Nejedla bych třeba 5 dní starý smažený sýr, protože vím, že už nebude dobrý, byť by mu jinak nic nebylo, ale třeba polívky, omáčky nebo pečený maso vydrží poměrně v dobré kvalitě několik dní. Například bůček ve vlastní šťávě z pomalýho hrnce je každým dnem lepší a lepší.
|
Termix |
|
(21.12.2024 23:12:24) Kroniko, díky.
|
|
|
|
Federika |
|
(21.12.2024 21:14:56) Termix, guláš bych jedla Hned teď. Jestli se vám zdá starej, zavolej, přijedu si pro něj
|
Termix |
|
(21.12.2024 21:21:07) Guláš nemám. Byla to jen otázka, kterou jsem připojila. Nemám tady teď žádné normální jídlo.
|
Federika |
|
(21.12.2024 21:23:03) My právě taky ne Jen cukroví a teď peču,ale jsem už všeho přeslazená.
|
Termix |
|
(21.12.2024 22:22:34) Fed, já ani neochutnávala, mně to stačilo vyrábět. Udělala jsem ořechové košíčky, plněné ořechy žloutkovým krémem, linecké, vanilkové rohlíčky, třené linecké a perníčky. Jsem přeslazená a nechci cukroví ani vidět.
|
Federika |
|
(21.12.2024 22:24:30) Jenom z vyrábění? Já jsem teda ochutnávala a pak jsem ochutnala i to koupený, i to od mámy, i darovaný... A teď bych si dala něco jako...paštiku
|
Senedra |
|
(21.12.2024 22:32:49) Fed, v rámci zachování duševního zdraví nakládám utopence na Silvestra Večer jsem dodělala poslední dva druhy.....
|
|
Termix |
|
(21.12.2024 23:11:49) Paštiku jsem shodou náhod dnes taky vyrobila. Kuřecí mandlovou. A k tomu domácí chleba, na který jsem zadělávala, když jste tu včera byly.
|
Senedra |
|
(21.12.2024 23:25:06) termixi, jsi nadžena
|
|
|
|
|
|
|
|
K_at |
|
(21.12.2024 21:38:57) Termixi, nejsi blbá. Pokladas normální dotaz. V lednici cokoliv z toho, co píšeš, rozhodně 3 dny. Moje zkušenost je, že vývar, pokud je to jen čirý vývar, a je v lednici, vydrží opravdu několik dnů úplně v pohodě. Krém a cukroví, no 3-5 dní bych viděla jako ok.
|
|
Černá kronika |
|
(21.12.2024 22:35:22) Jedla bych to bez výčitek, když bych věděla, z čeho jsem vařila a že ihned po vychladnutí šlo jídlo do lednice. V takovém případě to jídlo ani čtvrtý nebo pátý den není zkažený, jen je třeba omáčka zřídlá. Hele, já dneska dojídala gulášovou polívku z pondělí a byla pořád moc dobrá a nic mi není.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(21.12.2024 23:39:30) Většinou vařím na dva dny, ale i třetí den bývá jídlo v pohodě, když to nestihneme sníst.
|
|
Anadar |
|
(22.12.2024 6:21:52) Termixi, Jídlo z víkendu servírují doma v pondělí a úterý,někdy zbyteček ve středu a tuhle jsem vyskrabovala krabičku v práci i ve čtvrtek. Vše bylo prima uleželé a nic tomu nebylo. Myslím si,že dušené a pečené maso je v tomto ohledu bezproblemové. S polévkami bych byla opatrnější,vývar se zeleninou má tendenci kysnout, podobně jako s nudlemi. Ale taková zelňačka vydrží dlouho. Řekla bych, že nejlíp je navařit jídlo v množství ve kterém se dá spotřebovat, případně přidat porce na druhý den. Jíst tři dny za sebou stejné jídlo je trochu opruz. Chápu ale, když někde zůstane jídlo zapomenuté v lednici déle, že jeden zvažuje jeho poživatelnost, protože je mu líto to vyhodit. V tomto směru je velkým experimentátorem manžel kamarádky,který se rad nají a zároveň je velmi šetrný. Ten sní i týden staré hotovky a dosud neumřel. Tuhle hořekoval nad tím jak naší společní kamarádi dali slepicím ještě poměrně schopné jídlo,kterého by se on ještě rád ujal. To je samozřejmě extrém Ad krém do cukroví: to už neřeším vůbec. Máslový pudinkový je držák,cukroví mám na severní verandě a nic se s ním neděje,dokud ho nesmíme,což bývá v průběhu ledna. A vím jak chutná zkažené cukroví,už jsem na něj narazila jinde,ta mejdlově hořká chuť odradí každého. Ale cukroví na verandě se to nikdy nestalo
|
|
Cimbur |
|
(22.12.2024 8:59:42) Termixíku, krém jsem dělala bez mléka a mám vše v lednici. Chladná spíž by asi stačila, pokud máte. Vývar je dobré schovat bez nudlí a zeleniny, tu dát bokem. Ale vydrží určitě tři dny i takto. Bez třeba týden.
|
|
Stará husa |
|
(22.12.2024 9:31:12) Jídlo v ledničce vydrží v pohodě 3-4 dny. Krém do cukroví jsem dělávala kdysi pudinkový, vydržel normálně přes celé svátky. Teď dělám do úlů čokoládový se syrovým žloutkem, vydrží také. V podstatě jsem nad tím nikdy nepřemýšlela. Tak se to v naší rodině dělalo odjakživa a nikdy se cukroví nezkazilo, nikdy po něm nikomu nebylo zle.
|
|
apo-lena |
|
(22.12.2024 9:34:18) Já jím jídlo jen druhý den, ale mám problém s histaminem. Muž tvrdí, že guláš i svíčková je čím dál lepší. Klidně ho jí 5 dní. Nic mu nebývá, ale má fakt odolné trávení. Vývary dělám často, část si nechám na další 3 dny, zbytek zmrazím. Mám šuplík v mrazáku jen na vývary. Myslím si, že vývar v lednici je použitelný týden, ale jsem srábek a radši ho zpracuji dřív. Krémy do cukroví nepoužívám, dělám jen vosí hnízda s kupovaným vaječným koňakem. Ty budu dělat dnes. Rovnou je skládám do krabiček do mrazáku. Naplním dvě krabičky a teprve zbytek nechávám na brzkou konzumaci. Většinou jsem ráda, když mi nechají 3 kousky na Štědrý den.
|
|
|