6.10.2007 16:59:26 Zemědělec + 1
Re: alergie na mléčnou bílkovinu
Právě protože tu máme dostatek jídla, můžeme přemýšlet, o tom,co vlastně jíme a nemusíme se spoléhat na to , co nám předhodí. A nemyslím si, že si hystericky vymíšlíme, za pravdu nám dává reforma zemědělské politiky EU (omezení kvantity směrem ke kvalitě, snížení vývozu přebytků za dumpingové ceny, které ruinuje zemědělce v rozvojových zemích). Jak věda postupuje stále dopředu, tak se rozšiřují i poznatky o zdravé výživě (i když některé poučky mohou být módními trendy).
Jistě jste zaslechla, že se stahovaly a stahují některé postřiky a přípravky na ochtanu rostlin (nejznámější DDT je z oběhu už několik desítek let), které se používaly poměrně dlouhou dobu a pak se přišlo na to, že jsou pro zdraví lidí nebezpečné. Stejně tak je to i s éčkama, nikdy nevíte, co do sebe nacpete. A některé vědecké teorie tvrdí(= z 95 %by to mělo být platné), že právě nadměrný příjem těchto chemikálií způsobuje různá onemocnění od alergií a metabolických poruch až po demenci. Ze stejného ranku je i krmení masokostní moučkou a následné problémy s BSE-CJD
Jako studentka zemědělství mám docela dobrou představu, co vlastně ta éčka znamenají a co způsobují. Vím že dusíkaté hnojení(na zvýšení produkce) snižuje kvalitu potravin (a proto by méně hnojené bio mělo být kvalitnější). Vím, že maso se už dávno neudí nad ohněm, ale v elektrické peci a napouští se dusitanovou solící směsí (proti dusitanům bojujeme u vody pro kojence), a vím, že dusitany snižují vstřebávání jodu v těle (což je špatné pro štítnou žlázu a pro vývoj mozku plodu). Vím, že sladké mlého nebylo nikdy masivně využívanou potravinou, bylo do 20. století spíš pochoutkou horních 10 000 a tak na něj nejsme zvyklí a je lepší konzumovat ho zkysané (nadměrná dlouhodobá konzumace sladkého mléka prý zvyšuje riziko cukrovky, myslím, že jako příklad nám uváděli Dánsko). Vím, že lepek může ve střevech napáchat pěknou paseku (vemte si že v mouce je ho cca 40 % a víc a že má konzistenci žvýkačky), a tak radši jíme celozrnné, kde je ho objemově míň.
Vím proč to dělám. Bez studia zemědělství bych to nevěděla. A budu doufat, že pokud to budeme dodržovat, tak dcera nedostane cukrovku a nebude mír problémy se štítnou žlázou, jako mám já.
Odpovědět