Jalinko, nevim, nevim. Oni teď mají na zahradě stárnoucího NO, který je právě babičky a dědy. A ten taky štěká, když jde někdo kolem, ale jak otevře branku a vleze dovnitř, tak ho vesele doprovodí k hlavním dveřím a pustí dovnitř. A to oni právě nechtějí. Chtějí psa, který bude vzbuzovat respekt a nikoh dovnitř nepustí, dokud nepřijdou. To právě nevim, jestli ten berňák splňuje.
Potřebovala bych třeba nějaký internetový stránky, kde by byly různých zkušenosti lidí s čuvačema, na který bych jim poslala odkaz...protože se mi moc nechce zavolat švagrovi, že jsem se poptala na rodině - nechci z nich dělat blbce a nechci dělat problém v rodině. Ale samozřejmě bych je ráda odradila od špatnýho rozhodnutí....
Nevim, on se možná švagr za začátečníka napovažuje - měli, nebo spíš zkoušeli mít už asi 2 psy, jenomže si oba vybrali někde v útulku, jeden byl NO, druhý dobrman - oba totální magoři, takže byli jednak pořád na řetězu a ve výsledku oba napadli švagra nebo švagrovou a museli z domu - tím nechci říct, že by nemohli vychovat dobrýho psa - tohle byla smůla a nejspíš by tak dopadl skoro každý, pokud by to nebyl odhodlaný převychovatel psů...
Hlavní problém asi bude, že chtějí psa, který především slouží, ale podle mě si neuvědomují, jak moc mu musejí nejdřív věnovat času a jak silnej musí vzniknout vztah, aby ten pes nakonec sloužil tak, jak si představujou. Nejsou hloupí, jen se budou moc ohánět tím, že pes je JEN pes. S tím já souhlasim - člověk je pro mě vždycky samozřejmě taky víc, ale tak nějak vim, že když už si psa vezmu, tak jsem odpovědná taky za jeho spokojenej život. Pracovní pes ať pracuje - ale chce za to taky dostat svoje a není to jen miska granulí.
Celkově mě teda ale vaše reakce dost děsí