7.11.2009 16:13:10 štěpánka
Re: Jaký je váš názor na poplatky u doktora?
Janino,
10 euro = cca 230 kč, krát 4 - 920 kř za rok, jen dospělí, děti neplatí - Německo.
Čr - 3000kč (původně navrženo 5000kč, včetně dětí, které měly platit též) za rok.
Průměrná mzda ČR cca 20 000 - 23 000 (úplně přesně to nevím a hledat se mi nechce). Je v Německu průměrná mzda 1000 euro? Pak by byla srovnatelná s Čr, jenže limit na poplatky je 3x menší. Pokud je ale v Německu průměrná mzda větší než 1000 euro, což nepochybuju, že je, tak poplatky v Čr jsou více než 3x dražší to je přesně to, co mi na těch poplatcích vadí.
K jinému Tvému příspěvku. Ano, 60 kč za den mi přijde moc, protože to znamená že za měsíc v nemocnici zaplatíš 30x60 = 1800 kč. Abys v našich nemocnicích přežila, tak si musíš minimálně koupit nějaké pití, ovoce, zeleninu, jogurt, pokud tam tedy nejsi na infuzích, to pak nic kupovat nepotřebuješ. Když ležíš v nemocnici, tak nepracuješ, pobíráš nemocenskou místo platu. To taky může znamenat, že máš polovinu své mzdy. Jestliže z ní musíš živit další lidi - třeba děti a místo 20 000 dostaneš 10 000 a nájem a energie a školní jídelnu a družinu, platíš tak jako tak, ať jsi doma nebo v nemocnici, tak je 1800 korun za poplatky v nemocnici hodně. Tyto poplatky se navíc do limitu nepočítají.
Dle původního návrhu kdypratily i děti byl u nás medializován případ maminky předčasně narozených dvojčat v inkubátoru - poplatky jim udělali asi 15 000 kč za pobyt. Myslím, že tenkrát to byl jeden z argumentů, proč děti nakonec u lékařů neplatí. Jestli ale pediatrům kompenzují pojišťovny tento rozdíl třeba vyšší platbou za body, to nevím a docela by mě to zajímalo. A co třeba děti u zubaře, ortopeda,.... který ošetřuje děti i dospělé? To se pak ti dr.určitě přetrhnou, aby vzali dítě do péče.
Odpovědět