Re: Genetické testy - riziko DS
Já bych si položila otázku, co budu dělat, když bude test pozitivní a jistý? Jak to změní můj vztah k dítěti, na které jsem se tak moc těšila? Jsem ochotná podstoupit potrat? Pokud ne, tak na co potřebuji tyto testy, které jsou i pro miminko stresující?
Představte si samy sebe, že jste v děloze a najednou k Vám přijde něco ostrého neznámého ( jehla pro odběr plodové vody). Jak se budete cítit?
Podle mého názoru se nyní těch testů dělá až příliš moc a maminky a miminka jsou zbytečně stresované, a tatínkové nakonec také. Myslím si, že těhotenství má být období radosti a klidu a míru. Říká se, že jaká je matka, takové je dítě, pokud se týká psychiky. Matka, která těhotenství přijme a je v klidu, má klidné dítě. Kromě toho je pravda, že myšlenky jsou tvůrčí, takže když mám strach, že moje dítě nebude v pořádku, tak opravdu můžou nastat nepředvídatelné potíže.
Stejné otázky bych položila lékařům a lékařkám, kteří taková vyšetření doporučují, především zda oni sami by je podstoupili a co od nich očekávají.
Nebo je to zkouška víry? Tím myslím, že jsou takto maminky a i tatínkové zkoušeni, zda si věří a zda opravdu to miminko chtějí. A také je pravda, že nepředvídatelné a nebezpčné situace můžou nastat kdykoli v životě dítěte.
Někdo se tu odvolával na Ježíše. Ano Ježíš miluje všechny děti bez rozdílu, i ty postižené. Tak proč my lidé potřebujeme dělat "selekci"? Každé dítě jde ke svým rodičům s velkou láskou a mnohdy s těžkým úkolem- naučit svoje rodiče milovat život takový jaký je.
Já sama mám dvě děti dnes již dospělé a jediné speciální vyšetření, které jsem musela podstoupit, bylo na odbourávání cukru kvůli cukrovce mé babičky.
Možná mám štěstí, obě dcery jsou zdravé a to přesto, že největší "problémy" vznikly právě při jejich porodech. První měla pupeční šňůru omotanou kolem krčku a možná to byly právě moje obavy, které toto způsobily. Na začátku těhotenství, o kterém jsem nevěděla, jsem totiž pila tvrdý alkohol, jako desinfekci na zájezdu v Uzbekistánu. Druhá se narodila tzv. řízeným - vyvolaným porodem a dnes vím, že to byla úplně zbytečná manipulace. Jí těch pár hodin a nebo dnů chybí, cítí se být ošizená.
Odpovědět