Klaudie, mně to nedá... jeden příklad - oba moji rodiče po revoluci několik let podnikali. Skočili z chudoby do časů kdy jsme mohli jet na vodu vlastním autem, ne vlakem; dokonce jsme jezdili v zimě na týden lyžovat (ač ne hotel, ale apartmán bez stravování).
Jeden z nich zaměstnával několik lidí; druhý dělal "jen" na sebe, víceméně sice OSVC, ale v podstatě jako zaměstnanec.
Rodič který zaměstnával několik lidí měl několik aut (potřeboval je na provoz firmy, žádné luxusní vozy, obyčejná malá - ač nová - auta) která nám porůznu parkovali před (panelákovým) bytem.
A už jsme byli svině podnikatelský co mají několik aut!
Oba rodiče mají účetnictví v pořádku, rodič s firmou navíc velmi slušný obrat; to že jeden z nich zaměstnal několik - v té době nezaměstnaných - lidí na víc než deset let je myslím si jen pozitivní.
NA daních oba odváděli a odvádějí šílené částky, rodič OSVC pracuje nonstop, druhý rodič měl rozumnější pracovní dobu, ale starosti a zodpovědnost za auta, kancelář, lidi a výplaty je něco TAK šílenýho, že já nemám do podnikání odvahu. Do přivýdělku na živnosták ano, ale NIKDY se nepustím do toho co dělali naši. Mám strach, nemám na to žaludek.. je to obrovská zodpovědnost.
Proč by proboha tedy měli platit na daních jiná procenta než jejich zaměstnanci, můžeš mi to vysvětlit? Znovu opakuji že stát si tím nijak nepomůže, reálné příjmy státu jsou především z toho, že ekonomika "jede"
A pokud je spravedlnost že jim stát ted chce brát víc, vrátí jim to aspon na o tolik vyšších důchodech? Protože to by pak byla konečně spravedlnost, nebo ne?
ASi mi napíšeš že to nebylo o mých rodičích, ale vím jak se na nás dívali lidi kolem, nebot před domem parkovalo pět různých aut. Ale kolik tedy opravdu znáš těch prokazatelně zlých podnikatelů? Já osobně nikoho.. čímž neříkám že nejsou, ale říkám že podnikatelé jsou obecně démonizovaní.
A k té progresivní dani - v německu zase funguje jinak systém daňových úlev, chce si to něco nastudovat
Jinak at máte můj světonázor skoro kompletní
si myslím že by se mělo daleko víc pomáhat dětem odcházejícím z DD a postiženým, protože první to mají strašně těžké jak vím z osobní velmi blízké zkušenosti; druzí jsou zase prakticky bez šance najít si brigádu, přivydělat si.. to co jim stát platí je směšné.
Na druhou stranu třínáctý důchod jakož dárek voličům od CSSD krvavě zaplatíme my i vnoučata důchodců.. a to i s úroky,myšleno doslovně.