Re: Vzdělání osobní asistentky ve školce
Když si domluvíte realizaci osobní asistence přes centrum pro zdravotně postižené (je v každém trošku větším městě), tak oni jí kurz sami nabídnou.
Chodí to tak, že do Centra pro zdravotně postižené přijdeš, řekneš, že máš handicapované dítě, chtěla bys pro něj asistentku (klidně i že tu taky už máš) a jestli by mohla bejt zamětsnaná u nich. Musíš jim k tomu doložit nějakou lékařskou zprávu nebo zprávu z SPC (to už si nevpomínám). Potom oni sepíšou smlouvu s rodiči i s asistentkou, rodič dává peníze SPC (tady to je kolem 65Kč/hod), SPC vyplácí tu stejnou částku asistentovi a navíc zajistí odvody ze mzdy. Asistentka předkládá Centru každej měsíc výkaz práce s počtem hodin, kterej podepisuje učitelka i rodiče (jako že to souhlasí).
Čili není to nákladnější, ale je to lepší v tom smyslu, že školka má vyřešenu přítomnost asistentky ve výuce (takhle to je legislativně v pořádku) a vy máte líp ošetřený pracovně právní vztahy s asistentkou - např. kdyby vám nevyhovovala, nebo by často chyběla, řeší to s ní zaměstnavatel, čili to Centrum pro zdrav. postiž.
Když jsem to dělala já, nabídli mi kurz první pomoci (dvoudenní) a nějakej kurz osobní asistence (ten jsem odmítla, páč jsem byla osobní asistentka jen formálně - v reálu jsem byla pedagogická asistentka a pedagogický vzdělání mám, ale ten byl myslim nějaký 3 nebo 4 víkendy. Myslim, že to bylo pro účastníky bezplatný.
Odpovědět