Re: Názory vás a vašeho okolí na šátkování
Hilly, mně by zajímalo, jestli v zemích, kde je dodneška nošení běžné, páč nemají kočárky, řeší, jestli je šátek uvázaný "blbě" a jak přijdou na to, že úvaz, co používají, je ten správný, fyziologicky přijatelný, když neprojdou žádnými kurzy.
Podle mě si předávají zkušenosti z generace na generaci a vážou tak, aby to bylo pohodlné pro matku i pro dítě. Žádné vypočítávání, kolik cm má pod bradičkou a v jakém úhlu má zádíčka. Prostě si uvážou dítě do šátku instinktivně a jelikož děti mají dostatek různého pohybu už při nošení v šátku a později též, nemají problém s křivými zády.
To jen v civilizovaných společnostech musíme řešit, jak přesně šátek uvázat. Musím říct, že občas taky potkám někoho, kdo má dítě v šátku uvázané špatně a trochu nechápu tu matku, poněvadž mám pocit, že to musí cítit a že se jí musí nosit špatně. Někde v Africe by si matka dítě dávno převázala, protože by se s ním nebyla schopná ohnout, ani aby podojila kozu.
Když jsem šátkovat začínala, taky jsem párkrát vyšla se špatně uvázaným šátkem, ale ono je to opravdu cítit a jak už tu bylo psáno, při správném úvazu záda nebolí a dítě je spokojené.
Odpovědět