8.12.2010 23:02:27 M+1
Re: Bijete svoje psy?
Tak se přiznám, že já ano. Ale je to asi dáno plemenem které chovám. Extrémně rychlé, šlachovité, a jedinci se jako pracovní šlechtí po generace na opravdu velké sebevědomí a dominanci, často až agresi. A není to pitbul. A tam je potřeba i fyzicky psovi ukázat kdo je doma pánem. Takže když mě ročák v boji kdo z koho kousl do ruky naplno (jako do rukávu na obraně) a nechtěl pustit, tak to bylo krušné, po tom co jsem na něm ležela jako na oři a snažila se ho podřídit tak se podřídil, ale pak mě kousl znovu...teď už by si to nedovolil. Ale je to opravdu "dominantní potvora", využije každé příležitosti kdy něco servat (člověk i pes). Ale tohle je vyjímka a tchýnin kokr to rozhodně není. Dítě neplácám, ale psa ano. Mnohdy je jedna dobře a účelně mířená ve správnou chvíli lepší než tisíc domluv. Ano ideální je vychovat od štěněte tak jako má Jiřka a jde to. Ale obávám se, že v tomto případě by pár dobře mířených umístilo psa "zpět na zem" a na své místo ve smečce, ona i matka fena použije na své štěnata takový chvat přes tlamu nebo na kohoutek, který fakt bolí, štěňata pak ječí chvíli, ale stačí jednou pak už jen výhružně zavrčí a oni vědí že tohle nee. Mám smečku psů, dominantních potvor jak by asi řekli laici, přesto žijí s námi v rodině, ikdyž občas je to krušné. Takže je tam občas potřeba zásah i fyzicky, cvičení dělám ale většinou pouze na maximální motivaci a využívám snahy psa vyhovět mi a přirozeně se radši nechat vést než být vůdcem.
U kokra tchýně bych volila klasický cvičák, pes by se tam vyřádil, tchýně pochytila něco o výchově a výcviku a za rok za dva by mohl být i s tchýniným očividným antitalentem na výchovu docela pohodovým společníkem.
Možná jde o to pochopit, že když budou z psa v klidu všichni ostatní, že i jemu bude lépe (než zavřený v koupelně)a ono to je fakt něco jiného s vychovaným psem, který je přátelský a neotravuje, než se skákajícím otravou - akorát jsou pak otrávení všichni!
Mé psy komentují všichni jako velmi vychované, poslušné...ale nebylo to lehké a byly to boje než jsem přišla na to jak to uhrát.
Na rodičů malé psíčky stačí že se zamračím nebo zvednu hlas a jsou poslušní beránci (rodiče neposlouchají, tahají na vycházce atd.)
Cvičák jí doporučte, nebo předplaťe..ono dobré příklady táhnou a když známé ze cvičáku BAruška způsobně sedí u jídla a čeká..třeba tchýni trkne, že její skákající uši nebudou asi to pravé ořechové jak by to mělo vypadat. Příklady táhnou a naučí se aspoň trošku porozumět svému psovi a oběma jim bude líp.
Odpovědět