Corall, promiň, ale co jsi myslela tím "jen v ČR musí děti mít privilegia (že chodí do školy v šesti letech)"?
Nějak jsem to nepochopila..
Já myslím, že došlo zbytečně k nedorozumění. Ne každý má přehled o školství v cizích zemích, natož v takové pro nás dost vzdálené Izraeli.
To, že chodí u nás děti do školy v šesti letech (šest jim už v září je) není žádné privilegium, prostě systém vzdělávání je tady tak nastavený. Třeba v U.K. chodí děti do školy taky v pěti, ale rozhodně tam výuka nevypadá jako v české první třídě. Srovnávat se to nedá.
A to, že v Izraeli v osmnácti nastoupí všichni na vojnu, i holky, mi přijde hrozný a rozhodně bych to nenapsala v jedné větě s tím, že děcka v ČR musí mít něco speciálního.. To jako máme speciální to, že na vojnu nemusí? Já tedy beru za normální na vojnu nemuset a hodně speciální mi spíš přijde, že někde na vojnu všichni musí.
A ještě k těm odkladům - trochu se to tady v ČR fakt zvrtlo. Dřív chodily do první třídy všechny děti, kterým bylo v září šest let. Odklady v podstatě vůbec nebyly (v době, kdy jsem chodila do školy já). Pak se postupně začalo odkládat a odkládat, až chodí do školy o rok déle opravdu mnohdy zbytečně děti, které se narodily v září, při nástupu do první třídy by jim bylo skoro sedm, ale s odkladem už skoro osm.
S tím souhlasím, že to není moc dobrý. Ani pro učitelku, které se v první třídě najednou sejdou děti sotva šestileté a pak až o dva roky starší.
Mně jen mrzí, že Patrik nepůjde do školy už v r. 2012, protože by na něj pravděpodobně vyšla úžasná paní učitelka. Ale naštěstí o tom nemusím ani přemýšlet, neb teda studijní typ asi nebude, nenapočítá ani do deseti, písmenka ho nezajímají a nezná ani jednu básničku nebo písničku. Zatím se tím nevzrušuju, protože rozhodně nijak zvlášť nevybočuje mezi svými vrstevníky např. ve školce a uvidíme, jak na tom bude za ty dva roky.