Re: Jak v kuchyni využít mrkvovou nať a jiné "odpady"?
A jiné části rostlin...
no, tak třeba když jednotím ředkvičky, tak ty vytrhané používám do salátu. Totéž hodně mlaďoučké listy vyrostlých ředkviček - ale jen domácích.
Listy bulvového celeru vyvařuju ve vývaru.
Mladé kedlubnové listy najemno nasekám a používám jako "zelené" třeba na chleba s máslem.
Mladé květákové listy (ty blízko růžice) obaluju stejně jako květák, jen je s ním nevařím, ale jen spařím nakonec, jinak je to bláto.
Tvrdý košťál brokolice loupu jako kedlubnu a buď vyvařím ve vývaru, enbo nakrájím na kostičky a použiju kdekoli jako brukev, třeba do polévky.
Vlastně veškeré košťály - zelí, květák ... nikdy nevyhazuju, ale vyvařím.
Seschlé, ale přitom zdravé listy hlávkového salátu, které by v salátu vypadaly blbě, přidávám ke špenátu.
Mladé listy červené řepy nasekané přidávám do chlodniku. Nebo je i celé dávám do salátů.
Kdysi jsem si vylupovala jádra z meruněk a používala jako hořké mandle, ale už to raději nedělám, přece jen je to jedovaté.
Z ořechů včetně zeleného obalu dělám domácí ořechovici
Odpovědět