13.7.2011 8:51:20 kočka čiči
Příznaky autismu
Ahoj maminky, nevím jak začít, ale zeptat se musím. Mám dvouletou holku a už od jejího narození nějaký vnitřní pocit, že je něco "špatně" (ten pocit opravdu neumím definovat). Pokusím se popsat, co mne tak nějak "zaráží" a moc prosím o váš názor (nemám se koho zeptat, když se o svém pocitu zmíním před manželem a svou mámou, tak na mne hned vyjedou...)... Několik věcí mne prostě na malé zaráží, navíc ten vnitřní pocit... je mi z toho psychicky opravdu nedobře...
Pokusím se to písnout v bodech, abych nepsala román:
- holčička už od porodnice celé dny jenom ječela, vůbec to nebylo spokojené miminko
- velice špatný spánek /trvá dodnes, spí se mnou, jinak to nešlo, složila bych se z vyčerpání/
Jak se projevuje nyní /v cca dvou letech/:
- nemluví /kromě asi 8 slov + 5 citostovcí/, vzteká se, protože si neumí říct co chce, něco ale znakuje
- nesnaží se opakovat slova
- na věci ale ukazuje
- příkazy typu: "dones, udělej" většinou i plní
- oční kontakt jak kdy (a ne moc dlouhý), občas se pomazlí, je dost citlivá
- na jméno ne vždy reaguje /myslím, že sluch by měl být v pořádku, slyší např. letící letadlo, přes zavřaná okna vlak atd./
- před cizími lidmi se stydí, když jí něco říkají nereaguje
- děti jenom pozoruje
- s jídlem problém není
- když např. řeknu jdeme ven, tak nereaguje, jako by nechápala co říkám...
- venku mi často utíká /občas ale jde i za ruku/, když zavolám např. pozor, jede auto - tak i zastaví a vrátí se ke mne
- při loučení mává jen výjimečně, většinou je jí jedno, že např. babička jde domů, někdy ale jde sama a dá jí pusu a řekne: "papa"
- zajímají ji kamínky, "bordel" na ulici /papírky atd./ víc než třeba zvířátka
- pořád mi visí "za zadkem", když ale potřebuji např. k dr., tak s babičkou bez problémů vydrží /i u babičky doma/...
- napodobuje činnosti, např. čistí plyšákovi zuby, češe panenku
- v 19 měs. se sama ze dne na den odplenkovala, chodí na nočník a i si to po sobě uklízí /chodí to vylít do záchodu, nic nevylije/, na noc plenu ještě má, venku si ukáže, že chce čůrat /říct si neumí/
- je toho víc, ale tohle je asi takový základ...
Moc se omlouvám za tento dotaz, nevím co je a co není u takhle starých dětí normální (moc jejích vrstevníků tu nebydlí, navíc nejde srovnávat - navíc všichni už mluví), moc prosím o vaše názory.
Děkuji.
Odpovědět