Tante, prací soda je uhličitan sodný. Čemu se říká "soda na změkčování vody", to nevím, ale předpokládám, že jde o totéž, tedy taktéž uhličitan sodný, který z vody vychytává vápenaté a hořečnaté ionty za vzniku nerozpustných sraženin. Proto se používá na to praní.
Dodekahydrát mi zní divně - nemá to být dekahydrát? Ve formě dekahydrátu se soda používá.
Perkarbonát je lidový název, ale pokud vím, je to směs prací sody s peroxidem. Peroxid z něj by měl pleny bělit. Ta soda v něm -no, ta jen sráží vodní kámen.
Ono vůbec to změkčování vody sodou je takové pofidérní, prootže funguje tak, že se ionty vysrážejí. Ale kde se vysrážejí? Pomáhá to v tom, že se nevysrážejí třeba na součástech pračky, protože to udělá takové spíš vločky. Ale myslím, že ty vločky se do plín vesele nachytají a můžou dělat tu zapranost.
Nebo dělají zapranost sraženiny mýdla se zbývajícími ionty - tak možná přidat sodu?
Ale taky je možné, že zapranost dělá směs sraženin mýdla s těmi vločkami a tam žádné dávkování nepomůže.
Já sama takhle neperu, takže vlastní zkušenost poskytnout nemůžu.
Nějak bych v procesu někde přitvrdila octem, ten rozpouští alespoň ten uhličitan vápenatý a hořečnatý, tj. ty vločky. Na vápenaté a hořečnaté mýdlo nevím, jestli zabere, ale trochu myslím jo.
Jinak můžeš klidně vybělit Savem - funguje na stejném principu jako peroxid, tj. taktéž pomocí kyslíkových radikálů, ale je účinnější.
A nakonec - ehm, překvapilo mě, že o radu žádáš zrovna mě - já přece nejsem chemik