25.1.2012 22:59:21 Ala
Re: Diplomová vs bakalářská práce
Tak já taky přispěju se svou troškou do mlýna :) Většina tu popisuje práci na humnitně zaměřených pracích, já studovala fyziku což znamenalo diametrálně odlišný přístup :) U nás je stěžejní částí diplomky vlastní výzkum - tj. měření v laboratořích, interpretace naměřených dat a vyvození závěrů. Proto je taky poměrně důležitá spolupráce se školitelem, protože ze začátku člověk málokdy dokáže měření zinterpretovat sám. Nijak pevnou kostru práce nemáme - dělí se obvykle na úvod, kde se vyzdvihne, co je na práci důležité, proč to děláme (motivace ;) ), co je cílem a pak případně jak je práce dělená. Následuje teoretická část, která obsahuje de facto teoretické pozadí práce - u nás se nevyhneš rovnicím :D. Pak experimentální část - popis experimentů, které byly provedeny, měřících aparatur aj. No a následuje část Výsledky a diskuze, kde už jsou uvedena vlastní naměřená data a jejich interpretace. No a nakonec závěr plus seznam literatury....Ale tohle schéma není nutné naprosto přesně dodržovat, kamarádka třeba neměla teoretickou část protože v tom co dělala teorie neexistovala ;).
Bakalářka a diplomka se obvykle liší rozsahem - na bakalářce se dělá obvykle rok, na diplomce dva. Já osobně měla bakalářku o 70 stranách a diplomku o 120 ale liší se to obor od oboru a téma od tématu......Jinak obvykle to bývá taky tak, že z diplomky už se většinou vykuchají data na odbornou publikaci v recenzovaném časopise....
Odpovědět