12.4.2012 20:15:57 Delete
Re: Regulační poplatky (nově 50 Kč)
Skramuško,
ale ono jde o to, že ty dvě stovky nejsou za nic jiného, než že ti ušetří jednu cestu k obvoďákovi, ten nechá sestrou vyplnit papír a na něj ti klepne razítko. Takže když máš nějaký konkrétní problém (řekněme, že tě bolí koleno, takže je ti jasné, že máš jít na ortopedii), tak máš dvě možnosti. Bud jdeš za obvoďákem, zaplatíš regulační poplatek 50 Kč, on ti dá papír na ortopedii, kde zaplatíš dalších 50 Kč a doktor tě vyšetří. Nebo jdeš na ortopedii rovnou, zaplatíš regulační poplatek 50 Kč a návštěvu bez doporučení 200 Kč. No a nejspíš to dopadne tak, že nepůjdeš nikam, koupíš si nějaký Fastum gel a na bolest si prostě zvykneš.
To nemá s léčbou nic společného....
A jak to v reálu vypadá s těmi úhradami a pojištěním? U zubaře je už poměrně málo úkonů hrazených pojišťovnou. OK. Ale pořád ještě máš nárok na bezplatnou (tedy daněmi zaplacenou, aby to bylo přesné) prevenci a vytržení zkaženého zubu. No a přijdeš v lednu na jedno z toho k zubaři, který měl léta smlouvu s tvojí pojišťovnou a zjistíš, že buď si to komplet zaplatíš nebo máš smůlu, protože tvoje pojišťovna (jedna z největších) dotyčnému lékaři neprodloužila smlouvu. Pojišťovnu lze změnit až k dalšímu lednu, v dosahu není zubař, který by tě vzal do péče, protože má plno, zdravotní daň platit musíš, ale čerpat nemůžeš. Když máš štěstí a zub nebolí, tak přijdeš jen o ty prachy za dvě prevence, na které máš nárok a holt rok počkáš, až si tu pojišťovnu budeš moct změnit. Když máš smůlu a zub bolí, přijdeš o peníze za dvě prevence a vytržení zubu, které ti propadnou, plus zaplatíš to vytržení zubu...
Takže ano, moc dobře vím, co stojí některé zákroky, na které mám ze zákona právo a přesto je mi bráněno je bezplatně využít. A pokud nemám zbytečných pár tisíc, tak mě holt bude bolet huba nebo půjdu k nějakému řezníkovi a následná péče se pojišťovně prodraží....pokud mi to ovšem nedá k úhradě s pokutou za nedodržení léčby....
Absurdní? Možná....bohužel realita všedního dne...
Odpovědět