Autismus - úhrada asistenta
Hezký den.
Ráda bych se tu poradila. Můj mladší syn začal od pondělí navštěvovat speciální mateřskou školu. V srpnu mu byly 4 roky. Tento pátek jedeme na dokončení diagnostiky autismu. Momentálně máme ve zprávě pervazivní vývojovou poruchu - dětský autismus a hyperkiretický syndrom.
Ve školce, kde je 6 tříd podle druhu problémů jednotlivých dítí, byl zařazen pro třídy logopedické. Trochu mě to překvapilo. Je tam jediný nový. Děti vesměs 5leté s logopedickými problémy (všechny už plně mluvící). Pouze jeden hošík má ADHD. Syn má k komunikace poměrně velké problémy a to jak v řeči, tak v pochopení. No, ale tak chodili jsme na logopedii k ředitelce této školky, asi ví, co dělá.
Zatím chodí na 2 hodiny denně s tím, že od úterý byse to prodloužilo na 3 hodiny. Pokud bude mít problémy nebo afektové záchvaty vrátí se to zpět na 2 hodiny. Adaptaci zvládá dobře. Naopak mám problém s tím, že nechce domů.
Tento měsíc beru na syna poslední rodičovský příspěvek (zpětně za srpen). O příspěvek na péči jsem nežádala, čekám na dokončení diagnózy. Žádala jsem zatím o mimořádné výhody, které mi zamítli. Podala jsem odvolání s novou lékařskou zprávou a čekám na jejich další vyjádření. Podle soc. pracovnice můžu na příspěvek na péči zapomenou.
Jenže dnes mi ve školce oznámili, že syn potřebuje asistenta. Předpokládám, že osobního, protože ho musím hradit ve výši 90 Kč/hodina. Teď tu přemýšlím, co s tím, protože je to poměrně vysoká částka. Navíc když přičtu ještě stravu a fond.
Absolutně netuším, že bych na to měla vzít.
Jaké jsou Vaše zkušenosti s přiznáním nebo nepřiznáním příspěvku na péči u dětí a různými druhy autismu. Je tu někdo, kdo je bez příspěvku na péči a jeho dítě asistenta přesto potřebuje?
Odpovědět