7.11.2012 18:26:15 Hr.ouda
Dvousložkové zdravotní pojištění
Před několika lety jsem tu diskutovala, hlavně tehdy s Cimburčankou, zavedení v podstatě odlišného zdravotního pojištění pro chudší a bohatší. Diskutovalo se o tomm, že to otevřeně postupně oddělí část zdravotní péče jako péči chudinskou, nebo že to alespoň hrozí.
Dnes jsem se dočetla, že ČMKOS psalo otevřený protest proti návrhu Hegera na tzv. dvousložkové zdravotní pojištění. Vzhledem k tomu, že vláda nepadne, prošlo i zvýšení DPH a projde asi úplně všechno, mne to zneklidnilo, a hrozně ráda bych si ten návrh přečetla, tak jak byl podán. Nevíte, kde mám hledat? Nenarazil jste na to někdo?
od ČMKOS píše hlavně toto "Ministr Leoš Heger předložil minulý týden pro jednání vlády materiál, který je bezprecedentním útokem na práva pacientů. Vybírání zdravotního pojistného, které by mělo být tzv. dvousložkové, české pacienty rozdělí na vyvolené a pacienty II. kategorie. Nový systém platby pojistného, jehož druhou část si bude stanovovat pojišťovna doslova podle toho, jak bude potřebovat, je podle ČMKOS a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče protiústavní a v rozporu s programovým prohlášením vlády. Pokud vláda na tento hazard se zdravím lidí kývne, tak s jejím souhlasem špatné hospodaření pojišťoven budou dotovat pacienti."
Hrozne by mne zajímali podrobnpsti toho návrhu. Nezaregistroval jste to někdo?
Odpovědět