11.2.2013 23:46:17 Delete
Re: Křivka hospodářského cyklu.
Rozvoj služeb by nastartovalo snížení daní. Díky tomu by bylo více pracovních míst v této sféře.
Na druhou stranu by se nejspíš snížily dotace a ohrozily sféry závislé na příjmech ze státního rozpočtu. A na státním rozpočtu a různých dotacích je toho závislého čím dál více, takže nedostatkem z tohoto směru je ohroženo asi mnohem více míst, než by se vytvořilo.
Další zvyšování daní už nepřináší více peněz do státního rozpočtu, naopak, daně platící subjekty hledají, jak z tohoto systému uniknout (ať už legálně - nakupování jinde, nebo nelegálně - daňové podvody).
Nejistota ohledně udržení si i těch ze státního rozpočtu placených míst vede k tlaku na přísnější pravidla ohledně zaměstnávání, což zase snižuje ochotu zaměstnavatelů zaměstnávat.....
Ať se tedy udělá cokoliv, někoho to bude bolet a bude se proti takovému kroku bránit.
Já fandím snížení daní, i za cenu, že se to dotkne mnoha státem placených zaměstnanců a i takových subjektů jako neziskovky atd., prostě proto, že věřím, že soukromník je v zaměstnávání efektivnější než stát. A až by se eliminovala místa, která dnes zajišťuje stát, ale mohli by je zajišťovat soukromníci, bylo by snad možné i efektivněji zadotovat místa, která by to bez státní podpory opravdu nezvládla....
Samozřejmě, že o tom, co může zajišťovat soukromník a co už musí zajistit stát, by se dalo diskutovat roky, a nechat to, ať se to ukáže samo, by asi přineslo dost obětí....takže nakonec jsem ráda, že o tomhle rozhodují jiní a mně zbývá akorát ta jejich rozhodnutí nějak ustát a těm, co jim jakékoliv z těch rozhodnutí přinese problémy, se snažit v rámci svých možností pomoci....
Odpovědět