23.6.2013 1:04:33 Binturongg
Re: Co si myslíte o politickém zákulisí, do něhož nevidíme?
JARUŠKA STEINEROVÁ (3.7. 1953 - 29.7. 1953)
Jaruška bojovala o svůj život 26 dní. V komunistickém vězení. Zdeněk Talaš, který ji připomněl hladovkou, se táže: "Jaký člověk dokáže cílevědomě zabít dítě? Je to vůbec ještě člověk? Čím se provinilo to bezbranné stvoření? Snad špatným původem?"
JAROUŠEK KADLEČEK (18.7. 1952 - 21.7. 1952)
Malý Jaroušek žil v červenci 1952 pouhé tři dny. Ve vězení. Vězněná M. Turková vzpomínala jak to tam vypadalo: „Bylo nám dáno osudem, abychom blíže poznaly prokleté dřevo pankrácké šibenice. My, vězněné ženy, jsme na těch šibenicích sedávaly i s nemluvnětem v náručí…“
Jarouška hladovkou připomněla Martina Šafářová.
JAROSLAV A MIROSLAV HIRSOVI (9.2. 1949 - 26. a 27.2. 1949)Na Ďáblickém Dětském hřbitově jsou pochována i dvojčata.
Jarouška Hirse hladovkou připomněl Radek Krupka, který řekl:
"Děti jsou bezpochyby to největší štěstí v životě, jsou smyslem života. Je úžasné být součástí jejich dětství, sledovat jejich vývoj a pokroky, které téměř denně činí.
Vím o čem mluvím, sám jsem čerstvým otcem dvou děvčátek. Cítím povinnost je chránit a vést je tak, aby z nich vyrostly co nejlepší lidé. Proto se nemohu ztotožnit s ideologií, která toto právo lidem odpírala. Matky, vězněné v pankrácké věznici, toto právo neměly. Neměly možnost novorozencům poskytnout péči ani výživu, a tak jim jejich děti zemřely v náručí. Toto se již nikdy nesmí opakovat. NEZAPOMÍNEJME!
Jednodenní hladovkou uctím památku malého Jarouška Hirse, který se i se svým bráškou narodil 9.2.1949 a zemřel po sedmnácti dnech 26.2.1949. Jeho bráška ho přežil o jediný den. I jeho památku uctí jeden z mých následovníků."
ZDE SPINKÁ JANIČKA BARTEJSOVÁ
Na malém náhrobku, který má Janička na Ďáblickém Dětském hřbitově není žádné datum. A jako by pojem o čase ztratili ti, kteří dnes klidně říkají, že ""za komunistů to nebylo špatné"", když komunisti nechali ve vězení umírat děti vězněných matek.
Malou Janičku hladovkou připomněl Petr Daněk.
JAN PODSKALSKÝ (6.12. 1950 - 9.12. 1950)
Řetězová hladovka připomínající lidské životy zmarněné komunisty je v červnu věnována malým dětem, které leží na Ďáblickém Dětském hřbitově. V její 155. den připomněla Kristýna Králová Jana Podskalského. Žil pouhé tři dny, a to v komunistickém vězení.
JAN KROPÁČEK (3.12. 1954 - 4.12. 1954)
- Jan žil pouhý jeden den, a to v komunistickém vězení. Komunisti neposkytovali dle nich "nevhodným" matkám, které věznili, a jejich dětem, adekvátní lékařskou péči.
Lucie Kozáková, která Jana připomněla hladovkou, řekla:
"Jako máma tří dětí jsem vděčná za to, že moje děti mají právo na život a že jim tohle právo žádný zrůdný systém nemůže odepřít. Děsí mě představa bezmoci, kterou musely maminky za mřížemi zažívat. Trápí mě, jak rychle a pohodlně naše společnost zapomíná. To nejmenší co mohu udělat, aby nebylo zapomenuto, je držet den hladovku za malého Jana Kropáčka. On sám žil pouhý jeden den."
Odpovědět