7.7.2013 23:47:26 Inaaa
Re: Zneužití pravomocí nebo ochrana demokracie?
Na tohle téma v poslední době občas někdo psal z důvodu toho, že by se mělo začít myslet na ochranu "bílých", ne vše stále vidět jen z pohledu chudáků "černých", kterým se nesmí ubližovat a nic proti nim říct.
Konečně se o tom ale začíná trochu mluvit.
Na Máji bydleli kamarádky rodiče a bývalo to normální sídliště.
Dnes nevím.
Právo s Láskou
Sousedi Romů
Mám trochu pocit, že v době politické krize, podcenujeme krizi, která bují mezi „bílou většinou“ a Romy. Dokud společenský střet s Romy představovaly jen skinheadské bojůvky, nebylo to tak vážné. V každé společnosti se najde pár vymaštěnců, kteří musí někoho nenávidět a musí proti někomu „bojovat“.
Ale ve chvíli, kdy se k těmto holým a dutým hlavám připojují na demonstraci normální lidé, musíme zpozornět. Já jsem několik let jako policista šlapal chodník a byl jsem s Romy v „kontaktu“. Proto si dokážu představit zoufalost lidí, kteří s nimi musí sdílet stejný životní prostor den co den. A mám obavu, že tito lidé nejsou chráněni. Zatímco na podporu romské menšiny je různých aktivistů a ochránců vidět a slyšet dost, nikdo nechrání „neromy“, kteří žijí vedle Romů. A kdo si to nezkusil, netuší, jak těžké to je.
Já nechci kritizovat to, že se s problematikou Romů nic nedělá. Z toho prostého důvodu, že vůbec netuším, jak tenhle problém jako celek řešit.
Ale co cítím silně je skutečnost, že dokud se nenajde „globální“ řešení soužití Romů s bílými, pak je na místě alespoň lokálně chránit ty, kteří v prostoru „neřešeného problému“ musí žít.
Takže (byť pouze jako provizorní řešení) na ochranu těch, co vedle Romů žijí, klidně posilujme policejní hlídky, stavme zdi, zřizujme kamerové systémy, uklízejme ulice třikrát častěji nebo jim třeba dvakrát v roce zaplaťme lázně. Prostě dejme těm lidem vědět, že i o jejich problému víme a chceme jej řešit.
Neuděláme-li to, začnou tito lidé hledat ochranu u skinheadů, nebo demagogů, kteří jim nabídnou líbivé řešení (sice v praxi mimo jiné z faktických důvodů neproveditelné), jako je vystěhování Romů do jejich vlastního státu někam do Indie.
Odpovědět