Ahoj, potřebovala bych poradit (nebo spíš moje sestra), co dělat. Sestry 17letý syn je závislý na alkoholu a poslední dobou je to fakt hrozné. V dětství to neměl lehké, rodiče se pořád hádali a když mu bylo 5 let, tak se rozvedli. Jeho otec problémy s alkoholem měl a asi i stále má, sestru jednou v opilosti napadl.
Jenže Karel (tak se můj synovec jmenuje) v tom lítá taky a navíc v tomto věku....
Poprvé se opil ve 14ti, v tu dobu začal i kouřit, nebo možná i o rok dřív, to nevím přesně
Někdy před 2 roky v létě, to mu bylo 15, jsme si všimli, že si "rád dává pivo", ale nevěnovali jsme tomu pozornost, bylo léto a každý ví, jak taková sklenička piva ve vedrech pomůže. A víc jak skleničku v té době vlastně nepil. Potom nastoupil na střední do prváku, nové prostředí, zvyknul si časem, ale byl uzavřený, neměl tam moc kamarádů, takže byl vyloučen z kolektivu a nikdo ho moc nebral.
Začal mít deprese a loni na jaře, někdy po 16.narozeninách, začal pít a to již docela dost, každý den si koupil ve večerce pivo, pak si kupoval i tvrdý alkohol, sestra mu do toho zakročila, ale tím se to zhoršilo, začal chodit tajně do hospody a do všeljakých podivných klubů s nějakou divnou partou mladých lidí.V té době kouřil snad krabičku cigaret denně, to potom omezil, protože to hodně lezlo do peněz, dneska kouří tak 5 cigaret denně (zhruba). Zpátky k tomu pití - chodil do těch "pajzlů", každý víkend byl prakticky opilý, sestra byla v koncích. Pak přišlo září loňského roku, šel do druháku, takže starosti,na 3-4 měsíce ho to trochu "pustilo", ale někdy po Vánocích opět - na Silvestra se tak opil, že jsme myslely, že to nepřežije.Je hubený, nemá snad ani 60kg, takže 3 piva a vodka k tomu, to byl záhul.Nemohl ani jít po ulici, ségře ho domů přitáhla ta jeho parta. No a letošní rok je hrůza - nemůže už se ani soustředit na učení, teď na konci roku málem propadnul, kolikrát je mu tak zle, že ani nejde do školy.Víme, že se s tím musí něco dělat, jinak ho ten chlast zabije. já mám dceru již dospělou, ale mám malého syna, takže ho k nim domů raději nevodím. Nedávno byl synovec tak opilý, že se můj malý syn počůral strachy, má časté záchvaty vzteku.
Poraďte, co dělat, prosím. Doufám, že to jde ještě zachránit.