3.11.2013 21:06:04 Mishula
Rozhodnutí, které ovlivní celou rodinu
Marně přemýšlím, jak vše vypsat, aby to bylo co nejméně zmatené.
Zvažujeme stěhování do jiného města. Tady už mě brzy nebude nic držet, končím v zaměstnání. Přestěhovali bychom se do vedlejšího krajského, kam manžel dojíždí za prací. Právě z toho důvodu, aby dojíždět nemusel. Já si tam práci seženu stejně rychle, jako bych po mateřské sehnala tady.
Jenže. Dítě je zapsáno do školky zde a původně jsme ji chtěli nechat školku "dochodit", aby nemusela měnit kolektiv. A hlásit ji do ZŠ až ve městě novém. Otázkou je, jestli ji můžu hlásit do ZŠ ve vedlejším městě a to dokonce za předpokladu, že tam nebudeme mít trvalý pobyt? Další kámen úrazu je v tom, že už v lednu (kdy jsou zápisy) bychom museli vědět KAM přesně se v tom městě budeme stěhovat, abychom vybrali školu v místě a nemuseli za vzděláním dojíždět. (Nikdo nám v lednu neslíbí pronájem od července - aby si dcera v klidu dochodila rok).
Nebo se můžeme přestěhovat už teď na jaře (akorát nám zde vyprší nájemní smlouva), v klidu se přesunout do vedlejšího města, dítě může být klidně se mnou doma (budu na MD) a až k září můžeme shánět školku na poslední, předškolní rok a hlásit ji do ZŠ v místě bydliště.
Tam je ale nevýhoda toho, že dceru na poslední rok školky vytrhneme z kolektivu. A stěhování proběhne s dvou nebo tříměsíčním miminem. A nejsem si jistá tím trvalým bydlištěm - aby nám bez toho dceru do ZŠ vůbec zapsali?
Strašně lituju toho, že jsme se z toho města odstěhovali, ráda bych se tam vrátila z několika důvodů. A teď už mě tady ani nebude nic držet, tak kdy jindy to udělat.
Jen nevím, za který konec to vzít?..
Odpovědět