Ahoj, řešila jsem před 14 dny když nás opustila naše 13ti letá kníračka.
Doma děti 4, 6, 9 a 15.
Hlavně bych z výběru vyškrtla všechny teriéry, RR, bígla, anglického kokršpaněla ... je dobré alespoň rámcově se držet toho - proč bylo konkrétní plemeno vyšlechtěno.
Zkuste se zaměřit na společenská plemena, zda byste si nevybrali mezi nimi.
Píšeš o 20km procházkách, což by Váš výběr mohlo rozšířit
, záleží jak často byste je pejskovi dopřáli a co jste schopni mu poskytnou mezi nimi.
Padla tu šeltie, to si myslím je dobrý tip. Já bych ještě pouvažovala o malém knírači - on je totiž malý jen vzrůstem, jinak má energie spoustu, dá se velmi dobře cvičit, hlídá, ale přesto jsou ty "provozní věci" okolo něj jednodušší
. Musí se nechat 3-4x ročně ostříhat (dá se to i naučit), ale zato z něj doma neuvidíš ani chloupek.
Střední knírač - no nevím, snad fenka, psi střeďáci jsou už docela tvrďáci - určitě ne jako první pes pro dítě, výcviku už by se musel ujmout dospělý.
Nezavrhovala bych pudla, však nemusí být ostříhán "na lva" a je to fajn pes (bavíme-li se o pudlovi střední či velkém). Platí to co u knírače - třeba stříhat, ale zato doma nepouští chlupy.
Nevadí-li Ti dlouhé chlupy, tak neprávem opomíjeným plemenem je špic, vybrat se dá z několika velikostí a barev. Velmi učenlivý pes bez loveckého pudu, drží se pána.
Pořídila bych literaturu a sjížděla internet, výběr doporučuju nepodcenit.
My nakonec pořídili v útulku
, ale já se o psy zajímám celý život, jednoho útulkáče už máme (teď už tedy dva), pokud jste psa nikdy neměli asi to není nejvhodnější výběr, když jsou doma malé děti.
A určitě bych psa nepořizovala na zimu, to jsou jen komplikace. Ideálně jaro, léto, prázdniny
.
Tak dobrý výběr
.