2.8.2014 8:02:02 desnetajna
Re: Zdravíme :-)
Lindo, tak to mas tu prvni dost zvednutou. Lacna hodnota by mela byt maximalne do 5,1. Kdyz se ted merim na diete, tak nikdy nemam pres pet, ale dost pod.
Jeste me napada, ze lacna hodnota nekdy vyleti I kvuli tomu, ze telo hladovi, nebo se den/vecer predtim precukruje. Pokud bys vedela, ze jsi mela neco echt vyzivneho vecer pred merenim, nebo naopak od obeda uz nejedla kvuli nevolnostem, tak je mozne, ze ti lacna hodnota takhlle vyleti.
Ve tvem pripade bych to resila tak, ze bych si zavolala do diabetologicke poradny a zeptala se primo tam. Jako moje gynekolozka si me hlida a hned mi volala, ze je ji to lito, ale je to spatne a poslala me na gynekologii do Kolina (protoze tam budu rodit, tak aby o me vedeli a referovali me dal do dia poradny) a tam mi doktorka rekla, ze nevi co se mnou a mzourala na vysledky s tim, ze jsou v poradku, ale poslala me do dia (aby se me zbavila) a tam mi dve skvele sestricky rekly, ze to v zadnem pripade v poradku neni, ze staci jedna hranicni hodnota a cukrovka to je a ujaly se mne. Problem je, ze je doba dovolenych a umistit me u lekare byl problem, u nich jsou mesic dovolene s mini prestavkou a tak me edukovala, dala mi glukometr, naucila me ho pouzivat a dala mi I mobil na sebe, kdybych neco potrebovala kdykoliv a dohodla mi zatim telefonicke konzultace s diabetologem (ktery ty hodnoty take povazoval za jasnou tehotenskou cukrovku)od nas, ktery tu vsak fyzicky bude az v polovine srpna. S nim jsem mluvila vcera pote, co jsem si merila dva dny hodnoty. Proste blbe nacasovane tehotenstvi...pryje to tak kazdy rok.
Pripadne, pokud mas v okoli nekoho, kdo by t mohl na jeden den zapujcit glukometr, tak si jeden den merit hodnoty.
Na lacno a pak hodinu po snidani, pred obedem a hodinu po a pred veceri a hodinu po veceri. Mely by se pohybovat v rozmezi pred 5,2 (ale prvni ranni lacna jen do 5,1) a maximum 7,3...
Co se tyce rizik tehotenske cukrovaky, tak v tomto obdobi je to spis pro tehotnou, aby si nezhuntovala slinivku tak, ze se po porodu tehotenska cukrovka nezvrhne do klasicke, ale mezi 30. - 35. tydnem se cukrovka rapidne zhorsuje a zacina byt nebezpecna pro miminko. Jednak prehnany prisoun cukru a velky fyzicky narus plodu, pricemz organy se vyvijeji pomaleji, hrozi I srdecni vady (v tomto obdobi se nejak meni hormonalni produkce placenty, jeste to nemam uplne do puntiku nastudovane) a po 35.tt placensta daleko rychleji starne, coz ma za nasledek asi to, co me nejvice vydesilo a to 5 x vetsi sanci na umrti plodu in utero.
Jo a pozor na hladoveni, to pak tve telo vylucuje ketony (aceton, presne to, co chceme pri hubnuti, ale v tehotenstvi skodlie plodu!). Daji se koupit prouzky v lekarne na testovani moci. Ja testuji kazde rano.
Jo a stres take zveda glykemii, takze pokud jsi sla na testy vystresla, tak to mohlo zvednout glykemku.
Podle meho by ti ty testy meli minimalne zopakovat, treba kolem 29.tt, aby zjistili, zda se to nesouplo k horsimu.
JO a cukr se pozna z moci az v mega hodnotach, prave ty lehce zvysene se nezobrazi pri beznych kontrolach.
Jo a jetse, telesna aktivita cukr snizuje, takze pohyb je dobry;-)
Ale celkove je ta dieta v podstate jen zdrave stravovani. Jm cca 7 x denne, ale malo (posledni jidlo pred spanim, abych prave pres noc nehladovela), vynechavam sladkosti a vubec rychle cukry, dojidam se pri hladu zeleninou, ovoce muzu 2 kousky denne (treba I 200 gramu melounu). Kdyz jdu do restaurace, tak co nejprirodnejsi podobu jidla, snist jen pulku prilohy, vyvarovat se omackam, kecupum, majonezam atd...fakt se to da.
Jo a ZADNE dia produkty!!!!!
Odpovědět