25.8.2014 11:49:06 new.identity001
Autismus a průkaz ZTP/P
Chtěla bych se zeptat zvláště lidí, kteří s autismem nemají nic společného. Jaký je váš názor na průkaz ZTP/P pro všechny autisty? I pro děti s např. aspergerovým syndromem, vysocefunkčním autismem apod?
Hypoteticky - Jde mi o starší dítě (kdy jeho vrstevníci běžně jezdí sami MHD) s průměrným (nebo nadprůměrným) IQ, které zvládne naučenou jízdu MHD, umí se orientovat v prostoru, ale nedokáže komunikovat s cizími lidmi.
Např. Když ho někdo osloví kvůli něčemu, na co není zvyklé, tak má třeba neadekvátní reakce (pláč, křik, agrese) anebo to dítě samo může na sebe upozorňovat zvláštními pohyby, tiky a jakmile na to někdo jiný upozorní, zas může mít neadekvátní reakce, případně se ho to může velmi dotknout a začne odmítat sám jezdit MHD a je zas na rodičích (asistentech), aby znovu nacvičili jízdu MHD apod. Může třeba sám 10x zvládnout jízdu MHD bez problémů a po jedenácté můžou být nějaké problémy, které dítěti způsobí blok...
Rodiče pro děti bojují o asistenty do škol (bez asistenta je takové dítě často ve škole "ztracené") a o další výhody.
Nejde mi teď o zákony, jde mi o názory "nezasvěcených" lidí. Má takový člověk (dítě) nárok na průkaz ZTP/P (průkaz zdravotně postižené osoby s průvodcem) pokud fyzicky je zdráv (nepotřebuje místo k sezení, i když do přecpaného autobusu jen tak nevleze).
Děkuji všem za názory a prosím, nekamenujte mě, že chci (anebo nechci) postiženým dopřát (nedopřát) nějaké výhody
Odpovědět