Tarka - nevím, zda jsi se někdy hlásila na VŠ, popř. zda jsi se tam hlásila koncem 60. let.
Nevím, co si představuješ u přijímaček pod pojmem "rudé zkoušky."
Mámu a mnohé jiné tehdy vzali i přes to, že nebyla (ani nikdy předtím či potom) členem KSČ a u přijímaček se rozhodně nehovořilo o marxismu - leninismu.
Dostudovávala v době normalizace, kdy v podstatě jediným předpokladem pro doktorát byla, krom jiného, zkouška z marxismu - leninismu, která se později přesunula do nižších ročníků VŠ, aby ji studenti prostě udělat museli.
Ještě koncem 80. let velmi vážně přemýšlel můj kamarád, že si udělá doktorát na právech, aby nemusel na vojnu, protože když si měl vybrat mezi šikanou někde na hranicích Slovenska (byl ze "špatné" rodiny) a studiem marxismu - leninismu, chtěl zvolit to, kde mu nešlo o kejhák nebo alespoň o duševní zdraví.
Knížku taky nikdy neměl.
Naštěstí přišla revoluce a hnusné volby ho zbavila...
Máma naštěstí proplula i po revoluci s titulem Mgr., stejně jeko moje kolegyně a kamarádka, která to na FF UK udělala stejně (jen tedy s mezivyhazovem za "rozvracení republiky" - dostudovala dálkově jako dělnice ve skladu), až do důchodu.
Dnes by si bez PhDr. ani neškrtly, ale přesto obě už mnoho důchodových let pomáhají dětem i dospělým.
Zpochybňovat můžeš, to Ti samosebou nikdo nebere, ale čiší z toho zloba a závist. Nevím, cos byla původně za nick, poznám jenom některé nebo ty, které mě nějakým způsobem zaujaly, ať pozitivně či negativně, ale u Tebe...je mi to tak nějak jedno.
Každopádně mám pocit, že Tebe absolutně nezajímá jakákoli diskuse, vždycky jen plivneš, na argumenty nereaguješ a dál urážíš a jsi sprostá (sprostá nemusí nutně znamenat vulgární) a bavit se s někým takovým je pod mou úroveň - ne proto, že máš jiné názory, ale protože žádné nemáš - vyjma názoru na mě a to většinou s tématem vůbec nesouvisí