7.1.2015 9:29:15 Binturongg
Otevřený dopis historiků Zemanovi v Lidovkách - i o banderovcích
Moc hezký rozhovor - historik a ukrajinista David Svoboda mi mluví z duše a umí Zemanovo chování správně pojmenovat.
Nejvíc mě pobavilo a musela jsem uznat, že jde o trefný příměr, že se Zeman chová jako troll.
pár úryvků:
Lidovky.cz: Z čeho myslíte, že Miloš Zeman ve svých výrocích o Ukrajině vychází? Jaké jsou zdroje jeho informací?
Na skutečné zdroje jeho výroků mám svůj názor, ale nemám jej podložený pevnými důkazy a nebylo by proto slušné o něm spekulovat. Součástí problému je však jistě to, že čeští politici jsou zoufale nevzdělaní. Miloš Zeman je technokrat, což je pro současnou českou politickou scénu typické. Tito politici s ekonomickým nebo dejme tomu právnickým vzděláním si většinou nedokáží kriticky poradit s informacemi z oblasti humanitních věd, které se u nás dlouhodobě podceňují. Zdržovat se nějakou historií, filosofií a etikou je nad jejich schopnosti. Mj. právě to Zemana činí možná náchylným k podobným výrokům a je možné, že ten člověk dokonce i věří tomu, co říká.
.
.
.
.
I v Polsku se přirozeně najdou hlasy přistupující k historické roli ukrajinského nacionalismu s iracionální předpojatostí. Ale zaprvé často odrážejí živé historické zkušenosti, takže je lze lidsky chápat, a pak je vyvažuje i tamní kritika střízlivá a kvalifikovaná. My můžeme mít jakýkoli názor na jakýkoli fenomén, ale musíme ho umět fundovaně obhajovat. Když ale rozebíráme výroky Miloše Zemana, tak z nich trčí neochota o té problematice vůbec něco vědět.
.
.
.
Lidovky.cz: Jak hodnotíte další Zemanovy výroky o Ukrajině? Například že Majdan nebyl demokratickou revolucí, že premiér Jaceňuk je premiérem války a podobně?
Miloš Zeman má pravdu pouze v tom, že Kyjev leží na Ukrajině. Se zlomyslnou rozkoší tvrdí věci velmi urážlivé a jednostranné, které nadzvedávají lidi ze židlí, a tím vlastně napomáhá znejasňování té problematiky. My přeci máme povinnost tu tragédii, kterou Rusko na východě rozpoutalo, hodnotit střízlivě, důsledně a odvážně. On se naopak chová jako lidé, kterým se v internetové sféře říká trollové. Narušuje veřejnou debatu výpady, které táhnou směr diskuse někam úplně jinam.
Odpovědět