Re: Přála si porod bez zásahů, teď chce matka po nemocnici 100 tisíc
"withep - představa nějakých zákeřných lékařů, kteří jak můžou, tak škodí a provádí zbytečné zásahy, mi přijde docela úsměvná."
Mně taková představa za prvé úsměvná nepřipadá, spíš smutná. Za druhé žádnou takovou představu nemám. Nemyslím si, že lékaři škodí záměrně; spíš z nevědomosti, ze zvyku, z nedostatku odvahy přiznat si, že by to šlo i jinak a lépe, než to dosud dělali (tedy že to dosud nedělali nejlíp), nebo že by to často šlo i bez nich.
Můžu dodat vlastní zkušenost - já jsem nástřih odmítla a zdravotníci toto moje přání respektovali (moje negativní přání vesměs respektovali, ohledně těch pozitivních jsem měla smůlu). "Úsměvné" bylo, že můj porod pak považovali za přirozený a vysmívali se mi, vidíte, chtěla jste přirozený porod a jak jste dopadla (4 ruptury druhého stupně). Jako kdyby neprovedení nástřihu bylo to jediné, co činí porod přirozeným. Jako by ty ruptury způsobilo neprovedení nástřihu, a ne omezený pohyb - nedorotovaná hlava a stupidní poloha na koze. Ale to je jak do dubu... mně to připadá dávno (7 let), ale stejně se obávám, že tady to bude běžná praxe ještě i za půl století, až budou rodit moje vnučky...
Odpovědět