29.1.2015 10:57:03 Černá kronika
Arašídové Tatranky se vyrábějí bez arašídů
Arašídy do Tatranek se nedávají, protože arašídy jsou alergen a na lince se vyrábějí další Tatranky. Přesto na obalu je upozornění na alergen arašíd, jejichž stopy může výrobek obsahovat. Takže alergik je stejně nesmí? A to firma, chlubící se obrovským obratem nemá peníze na pořízení jedné linky přímo na arašídové Tatranky? Jen do nás další srajdy.... Zatím nikdo není schopný říct, co to udělá s našim zdravím. Asi minimální problém bude to, že si zvykáme na výrazné chutě, které kvůli chemii v potravinách vnímáme.
Arašídové tatranky od Opavie se na obalech pyšní heslem: „Již od roku 1945“, ačkoli je už vyrábí někdo jiný než dříve. Kromě výrobce se však v tichosti změnilo i složení této pochutiny. Dnes už nejíme tatranky s arašídy, ale pouze s umělou arašídovou příchutí.Ještě nedávno se na obalu dalo přečíst, že tatranky obsahují 11,8 procenta arašídů. Tyto tatranky však nahradily jiné, v novém obalu, na kterém už je pouze upozornění pro alergiky, že výrobek arašídy může obsahovat.
Nadnárodní firma Mondelez Czech Republic, která potravinu vyrábí, na žádost o vyjádření nereagovala. Autor a moderátor pořadu Jan Tuna tedy zavolal přímo do oddělení prodeje.
Na otázku, zda se opravdu tatranky z arašídů už nevyrábějí, dostal odpověď: „Ne. Je to nová receptura, tatranky jsou pouze s příchutí arašídů. Je tam arašídové aroma.“
Podle pracovníka firmy se celá věc interně řešila. „Nebylo tam však jiné východisko,“ komentoval. Hlavní důvod pro změnu byl prý především ten, že arašídy jsou alergenem a při výrobě jsou na lince i další tatranky. Firma Mondelez Internacional se na svých webových stránkách chlubí tím, že v roce 2012 měla obrat 35 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu asi 700 miliard korun. Zajisté tedy nemá prostředky na jednu výrobní linku navíc, aby mohla dál produkovat arašídové tatranky z arašídů. Raději do nich začne přidávat více chemie.
Netýká se to pouze tatranek. Například tyčinka Deli s pistáciovou příchutí místo pistácií obsahuje umělé aroma a barvivo. Podobné je to s dalšími potravinami a nápoji mnohých výrobců, kde jsou ovoce, oříšky a další přírodní složky nahrazovány umělými látkami.
http://www.novinky.cz/ekonomika/360104-arasidove-tatranky-se-dnes-vyrabeji-bez-arasidu.html
Odpovědět