9.4.2015 19:29:22 zerat
Re: Využití pekárny na chleba
Pekárnu na chleba mám a používala jsem ji bez mála 12 let. Začátkem ledna jsem začala péct kváskový chleba a narazila jsem na strop pekárny. Pekárna utáhne jen a pouze těsto z 0,5 kila mouky + - 100g, tak aby skutečně to těsto dobře prohnětla. Navíc příprava kynutého těsta v ní je hodně zdlouhavá a ze své zkušenosti vím, že i dost nejistá. Někdy bývalo kynuté těsto luxus, jindy téměř nevykynulo. Tu a tam se zasekávaly metličky. Chleba upečený v pekárně byl buchtoidní. Chutný to ano, ale do chleba to mělo daleko. Postupem času jsem chleba péct v pekárně přestala a začala jsem ji využívat už jen pro výrobu kynutých těst. Jenže příprava kynutého těsta = 1 hodina 50 minut.
Takže kváskové chleby jsem začala hníst ručně. Po téměř 2,5 měsíci mi začala bolest ruk, svaly už toho měly dost. Takže po téměř 15-ti letech mi bylo umožněno koupit pořádného robota. Ano, stál téměř 9 tisíc, ale chleba v něm mám zadělaný po 10-15 minutách a nemusím do nádoby ani sáhnout; nádobu pak strčím do myčky
Kynuté těsto jakbysmet, a pak už jen 30-40 minut kynutí. Pekárnu jsem šoupla na půdu, protože je funkční a kdyby mi jí nebylo líto, tak už je v kontejneru
Jenom dodám, že z diskuse pečení kváskových chlebů znám x holek, které zadělávaly v pekárně a postupně přecházejí na roboty. Takže já osobně bych radila koupit robot a chleby péct v troubě. Pekárna nikdy nevypeče chleba jako rozpálená trouba - navíc kváskový chleba by měl být pečený v zapařované troubě.
Odpovědět