5.10.2015 16:53:27 Dari79
Re: Proč lidem tak vadí neziskovky?
Souhlas, v jako kterékoli jiné oblasti činnosti jsou dobré-poctivé-odvádějící kus potřebné práce, průměr, který kdyby se zrušil, tak se nic nestane, a mizerové, kteří na "výhodách" neziskovek vydělávají.
Chceš-li slyšet špatnou zkušenost, tak bez bližšího upřesnění - znám "ekologickou" organizaci, která vydělává na blokování staveb "z ekologických důvodů" a následně, jakmile jim investor dá příslušné odškodnění, námitky stáhnou... Tím nesnižuji význam pravých ekologických organizací, kteří se snaží fakt chránit chráněné živočichy a rostliny před neuváženou výstavbou, jen že tam, kde jeden vidí poslání, druhý má zisk.
Paušalizace jakákoli mě osobně vadí hodně, protože jsem pochopitelně často její obětí i já (přece každej právník (advokát) je hajzlík atd. a má na kontě nejméně několik milionů a blábláblá - nemluvě o tom, že jsem blondýna, že... - např. dnes jsem bylo (znovu) "obviněna", že jako žena jistě nadržuju přece té ženě... atd - prostě furt do kolečka něco).
Neziskovkám přispívám jen těm, který opravdu znám - tj. u mě je to jedna místní neziskovka, kde osobně znám lidi, kteří tam dělají a vím, co dělají a jedné celorepublikové, kde v to teda aspoň doufám (posílají mi výroční zprávy atd, ale zkontrolovat se to jistě nedá). Před vánoci kupuju nějaká ta vánoční přání, vytvářená postiženými v chráněné dílně, taky ale můžu jen doufat, že ty peníze jim k něčemu jsou a nejdou jen na odměny managementu nebo na pronájem vozidla od předsedy spolku... To je základní problém, že cokoli kamkoli přispěješ, můžeš jen věřit, že vybírající jsou poctiví a že to myslí vážně a že nepodporuješ něčí černou díru na prachy.
V podnikajícím sektoru jsou často firmy a neziskovky propojené a neziskovky "pomáhají" "svým firmám" snižovat zisk nebo naopak generovat zisk, jsou-li neziskovky úspěšné v grantech...
Je hezké představovat si neziskovku jako "klub českých turistů", který získá peníze jen tím, že vybere startovné na nějakém podzimním pochodu a pak to vybrané utratí za barvičky a jeho členové ve volném čase fakticky bez nároku na odměnu opravují vybledlé turistické značky na stromech a pořádají sbírky odpadků po lese... Ti určitě nikomu v žaludku neleží... Ale kolik jich takových je, že...
Odpovědět