2.10.2016 0:09:35 Delete
Re: Vývojová dysfázie v první třídě
Tečko,
pořídila jsem si soubor cvičení sluchového vnímání Pavučinka (stojí asi 500 Kč, tak zkus, jestli ti to nekoupí škola), jsou v tom 4 pracovní sešity a CD s cvičeními. Na začátku je třeba to hláskování.
Z CD zní zvuky, které vydávají různá zvířata, dítě ukazuje (označuje), které zvíře slyšelo. Pak je tam poznávání písniček. Ukazování koleček ke každé slabice (rytmické básničky), pak to poznávání dlouhých a krátkých slabik (znázornění slov pomocí teček a čárek). Potom rozlišování slov ve větách (vždy dítě nejdřív poslouchá, pak opakuje, pak zaznamenává. Hledání slov, která začínají stejnou slabikou (obrázky), spojování slabik, jak je dítě slyší za sebou. Potom totéž s počáteční a koncovou hláskou a hláskováním. Pak hledání hlásek i uvnitř slova...
Z CD zní vyhláskované slovo, pak je tam pauza, aby to dítě mohlo zopakovat, pak řekne, co je to za slovo a ukáže obrázek. Postupně se zvyšuje obtížnost (prodlužují se slova), střídají se obrázky a řady písmen, kde má dítě kroužkovat slyšené hlásky...
Další sešity už jsou pak na měkké a tvrdé slabiky atd.
Pak jsou i další publikace, napadá mě od Jiřiny Bednářové Sluchové vnímání...ale bude to všude dost podobné. Tady u té Pavučinky je výhoda to CD.
Já to občas použila pro celou třídu a třeba i v hudebce, třeba ty zvuky zvířat, písničky nebo délky slabik...
Odpovědět