9.1.2017 8:36:54 .kili.
Re: Zvyšující se ceny potravin
" odkaz na nějaké věrohodné webovky nebo pokud možno stručný souhrn o (ne)prospěšnosti alespoň nejpoužívanějších tuků?
Informace o olivovém oleji je pro mne nová a překvapivá."
Zkuste třeba
http://openheart.bmj.com/content/3/2/e000385.full
V zásadě jde o vyvážený (1:1) poměr omega-3 NMK k omega-6 NMK, prakticky všechny rafinované oleje mají převahu omega-6. Poměr obou NMK v olivovém oleji je 10:1 ve prospěch omega 6, nicméně olivový olej obsahuje antioxidancia a vitaminy, které nevýhodu poměru NMK kompensují a pokud je jeho konsumace provázena dostatečbným příjmem omega-3 v jiných složkách stravy (mořské ryby – losos, sleď, duhový pstruh, makrela, tuňák, mořské řasy, čerstvý špenát, semínka chia, borůvky, vlašské ořechy, olej z pšeničných klíčků, zelené sójové boby, pekanové ořechy, avokádo, sladká červená paprika etc.) pak je výtečnou složkou zdravé stravy.
významným zdrojem omega-6 jaou např. oleje slunečnicový, kukuřičný, sójový a
většina průmyslově zpracovaných potravin obsahuje některý z těchto olejů
významné zdroje omega-3 MK jsou např. lněný olej, řepkový olej.
dále je důležité, že produkty ze zvířat krmených obilím mají vyšší obsah omega-6 MK, zatímco trávou krmená zvířata poskytují mléčné produkty, jež jsou naopak bohaté na omega-3.
Odpovědět