25.8.2022 21:21:55 Louisa Z.
Energetické úspory
Zaujalo mě,, že velká část zdejších přispivatelek považuje za “zpovykanost” brekot kvůli očekávanému snížení tepelného komfortu v našich domácnostech, na druhou stranu v nedávné diskusi o tom, zda by se chtěly vzdát sušičky na prádlo, většina na sušičce velice lpěla.
Osobně bych očekávala, že když tedy jsme připraveni ke snížení standardu, tak nejenom ke snížení teploty v našich bytech, ale i okamžitým odstavením energeticky náročných zbytných civilizačních výdobytků, bez kterých se naše babičky celkem v pohodě obešly:
- klimatizací v práci i doma
- sušiček na prádlo
- fukarů na listí.
V té souvislosti by mě zajímalo, jestli po plamenných proslovech o svetrech navíc šéfka parlamentu okamžitě vypnula v parlamentu klimatizaci a pro horké dny si s sebou na jednání vezme ručník a vějíř nebo zda parlamentní klimoška nadále vytváří “tak akorát klima” pro plodné diskuze.
Také by mě zajímalo, jestli šéfka parlamentu používá sušičku a jestli při podzimní údržbě veřejných prostor (placené z našich peněz) zase uvidím plné ulice borců s fukary a nebo zda se vrátí k osvědčenému lety prověřenému hrabání (úspora PHM značná).
Napadají Vás další oblasti, ve kterých bychom my všichni mohli celkem bezbolestně přispět k úspoře energií a naši zákonodárci by nám měli jít zářným osobním příkladem?
Já sama ani jednu z těch věcí k životu nepotřebuji - prádlo suším klasickým způsobem, na listí ve velké zahradě s mnoha opadavými stromy mám hrábě Fiskars (což je naprostá pohoda oproti dříve používaným klasickým hrabičkám) a bez klimatizace taky vydržím (nemůžu říct, že v těch vedrech řehtám blahem, ale zvládnu to).
Odpovědět