18.9.2017 10:40:19 Cimbur
Převzetí manželova příjmení po sňatku
JXD napsal takový jykože humorný článek o feminismu a změně příjmení. Humorný tak trochu, protože se snaží urážet feminismus jako takový. JXD to umí, vyvolat zájem a diskuzi, je to jeho práce.
Ale ti diskutující přímo na stránkách Reflexu a hlavně na jejich FB profilu, to je lahůdka. Kolik žen útočí na "ty hloupé feministky" (navíc je článek smyšlený, že jo). Kolik mužů je uráží pro jejich údajnou ošklivost a neprovdatelnost.
Přitom problém s příjmením existuje, ne že ne. I sama Klára Samková píše o tom, jak změna příjmení může narušit ženě profesní kariéru. Sama jsem při sňatku musela kontaktovat asi 50 míst - ono když se žena vdává po třicítce, má pár svých účtů, stavebek, povinných ručení, pojištění, jiných smluv... A to jsem neměla žádné zvučné příjmení, které bych si potřebovala ponechat.
Ženy to někdy řeší dvěma příjmeními, ani to není často dobře přijato. Kolem mě hlavně slovenské kolegyně - a můj šéf o nich mluví s despektem, jakože ty ženský se dvěma příjmeními jsou vždycky trochu praštěný.
Navíc - po desítkách let je moje rodné příjmení mou součástí a nerada jej ztrácím. Jeden muž v diskuzi argumentoval tím, že "žena přeci přichází do mužovy rodiny a ne naopak". To mě zajímá, jak to myslel.
Odpovědět