Kat - to je tezke vysvetlit ve zkratce. Jak jsem napsala: to je "v postoji" tak nak k tomu, jake mas priority. Pochopitelne splacet pujcky je napor - v zacatcich byly uroky 16 - 19%, dneska je to uplne jinde. Banky pujcovaly jedine se zarukou =my nemeli ani rucitele, ani "movitost", ale museli jsme mit plat, ze ktereho jsme byli schopni platit. Kdyz jsme staveli domek, byl ocenen ve stavu, ve kterem se nachazel, pujcka byla na 75% ceny. Posleze se to menilo a obnovovalo. Cili banka mela zaruku, ze o nic neprijde, my zadnou, pokud nebudeme splacet. A BYLA to obrovska cast platu, hodne dlouha leta. Se 4 detmi zadna sranda, ze jo. Ale najem by nebyl o moc rozdilny (=ja ten domek nechtela, protoze byly taky dalsi konsekvence, ktery mne nicily.) Ovsem jak prijem (diky studiu), tak moznost vubec ziskat nejakou praci, byl zavisly od te pujcky na studium. Jak jsem napsala - delat nekde praci s maturitou =zadny plat, ktery by to umoznoval,
Tady pred pul stoletim soc.dem. rozhodli, ze podminky ke studiu musi mit i ti, kteri sice maji schopnost ho zvladnout, ale nemaji financni moznosti. Proto studenti, kteri studuji "dle planu" - skladaji zkousky v urcenem case - maji moznost si za kazdy termin pujcit urcitou sumu, ze ktere je urcite procento "nenavratne". Stat rozhodne, kolik po ukonceni studia musi absolvent kazdorocne splatit a kolik uroku za to (=nejsou stejne, jako bankovni, jsou nizsi, ale neodpocitavaji se z dani, jako ty na hypoteku). Takze kazdy student vi, kolik bude splacet. Kdyz nesezene zamestnani hned po absolvovani studia, je pocatek splatek odlozen. Pujcku musi splatit do duchodu. Jeste pred par lety byl "doplatek", ktery absolvent do duchodu nesplatil, "prominut". Jako obcan si tu pujcku muzes vzit sebou na studie v jine zemi.
Proste po studiich mas temer vzdycky vyssi plat, cili kdyz splacis takovych 1000 mesicne, mas porad o neco vic, nez kdyz tu skolu nemas. Kdyz splacis hypoteku na bydleni, meni se vyse uroku - ale posledni leta jsou uroky pomerne nizke - ja bych treba bydlet v najmu ani nemohla - nestacil by mi prijem. A to tu hypoteku porad jeste splacim a nikdy doplacena nebude.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.