Mě se tedy líbí i jiné hymny a nepovažuji tu naši za nej-, ale líbí se mi, že ta naše (byť melodie prý není bytostně česká, což je u hymny možná trochu škoda, spíše se prý autor inspiroval Vagnerem) není nacionalistická nebo ano trochu je, ale ne v patetickém, velikášském či vojenském duchu - je spíš než nacionalismus je tam láska k rodné zemi... opěvování jejích krás, klid a mír.
Na mě působí francouzská, ruská hymna... protože ten vojenský pochod a hudba i slova ruské hymny jsou prostě působivé (na mě působí), ale je to vojenské, velikášské... a na naší hymně se mi prostě líbí, že tomuhle - byť je to působivé v sobě nemá. Za to jsem ráda
Nerozumím tomu, co je na ní tak hrozné, že se za ní někdo stydí ? (je to tu tedy jeden příspěvek a udivil asi nejen mě). Stydět se za naší hymnu ? Proč ? Snad jen, že melodie není zase tak moc česká a autor se insprioval prý u sousedů, ale co je na tom opět tak moc špatného ? Vlastně předběhl dobu
? Proč se neinspirovat. A slova také nejsou výjimečná, ale neuráží, jsou laskavá, nepřehnaná, je z nich cítit láska k vlasti.. proč ne ? Co víc chtít ?
Nemá úžasnou hirostii vzniku, ale hezké to je, píseň z divadelních prken která zlidověla a byla spontánně zpívána (alespoň se to takto učí, možná to ve skutečnosti bylo jinak..) na tom také není zač se stydět.
Myslím, že naše hymna má v dnešní době již svou historii, tradici, většině lidí se líbí, a měnit ji by byla chyba. A jak jsem psala, jsem ráda, že není nacionalistická, patetická (byť takové hymny mají působivost a na mne působí), ale to je tak, jako je působivá (pro mne) vojenská přehlídka, proto ještě nejsem příznivec vojenských přehlídek, jen tu působivost jim musím u sebe přiznat.