2.12.2018 14:01:09 Rozalie
Stav trestní justice v ČR - Matematika zločinu
Doposlouchala jsem včera podcast Matematika zločinu. Je to pětidílný dokumentární audio pořad, zpracovává dva případy ublíženi na zdravi s následkem smrti, především jejich soudní rozuzlení. V podstatě mi z něj vyplývá, že pokud se i nevinný člověk ocitne v soukoli trestní justice, má malou šanci vyváznout. Nejsem naivní, vím, že velká část skutečných zločinců svou vinu nepřipoušti, ale nahrávky ze soudní síně mne šokovaly - a to jak ty oficiálni, tak utajené/nahrané nedopatřením. Pohrdavé chováni soudců k obžalovaným, vyjadřováni se o nich jako o lidském odpadu, stranění státním zástupcům (např. při žádosti o obnovu procesu státní zástupce zaháji jednáni tím, že nechá zaprotokolovat oznámeni, že bude stíhat znalce protistrany za křivou výpověď, ještě předtím než vypovídaji - a soudkyně toto zastrašováni nechá bez komentáře zaprotokolovat). Kvalita práce soudních znalců, kolem které se pořad převážně točí, je kapitola sama o sobě.
Asi mezi námi není mnoho lidí s osobni zkušeností s trestním řízením (kromě Kambaly
), ale stejně by mě zajímal váš názor.
Odpovědět