30.11.2021 19:21:10 Občasný host
Re: Přechod z gymplu na průmyslovku
K tématu mám trošku osobní vztah, já na průmyslovku v podstatě musel, na zš, tehdy zdš mi nedali doporučení pro gymnázium. Prý nejsem humanitně, ale technicky zaměřený, možná byl důvod i to, že matka samoživitelka mě měla později, takže to brali, abych byl schopen se brzy sám živit. Průmyslovka byl těžký šok, škola ubíjela zájem o předmět, ač mě původně obor velmi zajímal. Studium na jednu stranu ne moc kvalitní, na druhou stranu vojna jako řemen. Na gymnáziu bych byl v pohodě, bavilo by mě to, myslím, že jsem studijní typ. Na průmyslovce se s námi nepárali, dost věcí se chtělo naučit zpaměti, nějaké hlubší teoretické pochopení, to tam moc nepěstovali. Tehdy dávala průmyslovka smysl, člověk z ní něco byl, z gymplu nebyl nic, leda úřednice na poště, z průmyslovky šlo dělat někde mistra ap.
Po revoluci se škola změnila, učitelé tam dlouho zůstávali stejní. Uvolnilo se pádem režimu, ale mentalita učitelů v podstatě zůstala. Nakonec tam zůstal i stejný ředitel... Zavedli i technické lyceum, ale já tomu nevěřím. Gymnázia nikdy neaspirovala být učilišti, průmyslovky jimi byly, naučit lidi do praxe, samozřejmě od učňáků se to lišilo náročností, byla to škola. Pro další studium je jednoznačně lepší gymnázium.
Konkrétně se to může lišit, některá průmyslovka může být skvělá a gympl slabší, některému dítěti ta průmyslovka může sednou. Na vš ale je výhodou gymnázium. Říkal mi manžel kolegyně, sám docent na vš, že v prvních ročnících vyhází kvůli matematice průmyslováky. Potom ve 3 ročníku, kdy mají výhodu průmyslováci, tak ty gymnazisty už nikdo nevyhodí, když už tak dlouho studují. V dnešní době mi přijde, že specializovaná sš tak nutná není. U řady oborů na tom nezáleží, gymnazista se chytí stejně dobře.
Odpovědět