Re: Domácí výroba sypaných čajů
KAt, je to docela zajímavá oblast :) Třeba míra jedovatosti bazalky podle toho, jak je velká :D (to tu myslím kdysi už uváděla Buchli) a v jak stresujících/nestresujících podmínkách roste. Protože produkuje (pro laboratorní zvířata karcinogenní, pro člověka zatím neobjasněno) estragol a methyleugenol. Ale právě ta produkce těchto eugenolů je závislá na okolních podmínkách a nestresovaná bazalka jich má málo, proto se nemá používat ta, která i jako dospělá je vlemi malá :) Takže jo, kde a jak rostliny rostou, jak se jim žije a i to, kdy je člověk sebere (úplněk je dobrý na to, že je menší tma než o novu :) ) , tj. hlavně v jaké fázi vývoje (před/po květu), ale i v jaké části dne, obsah látek se mění i s okolní teplotou a tak... je to prostě zajímavý :) Pro běžný využití a sběr to má spíš menší význam (tj. hlavně sebrat správnou rostlinu, to KDY už je fakt malej problém), ale když si s tím člověk chce pohrát, tak i ty časy něco znamenají.
Odpovědět