Tak když se tu tak probírají úspory, tak hodím své dilema. Mám starý sklokeramický sporák Bosch. Poděděný, takže přesné stáří nevím, 10 let to bude určitě, to spotřebu neznám, asi někde bude štítek, ale není jen tak dostupný.
Trouba už vytápí blbě nějakou dobu, ale já jí zase používám dost málo, jen na velké věci, většinou si vystačím s menší horkovzdušnou fritézou a pomalým hrncem. Do nové kuchyně se počítá se zabudovanou troubou a varnou deskou, tu jsem dokonce chtěla jen 2 plotýnkovou, protože víc nepoužívám, mám hodně samostatných spotřebičů, které mi vyhovují víc. Místnost by snad mohla být do půl roku. Původní plán byl přestěhovat stávající provizorní kuchyň a dokoupit případně nejlevnější potřebný nábytek než bude kuchyně na míru od truhláře (dle okolí rok dva čekání žádná míra). Zdroje na novou kuchyň ovšem nejspíš požere stávající situace, čili odloženo na neurčito.
Jenže mému starému sporáku praskla deska v místě plotýnky. Můžu vařit na jinè, trochu nepohodlné, ale jde to. Jenže je teď hodně neznámou otázkou, kdy definitivní kuchyně bude.
Takže
1. můžu to vydržet dokud sporák neklekne definitivně a pak se teprve uvidí
2. Koupit nový levný sporák na pár let,třeba se mi úsporou energie zaplatí
3. Koupit spotřebiče, které bych chtěla a vyřešit kus nábytku na jejich zabudování (ale aktuálně jsou prioritní jinè výdaje)
4. Koupit akorát tu varnou desku, pořešit kus na její zabudování a na troubu se vykašlat, zkusit funkčnost prastarých remosek na půdě nebo koupit novou remosku.
5. Vykašlat se na všechno, zimu přežít jak to půjde, příští rok opravit druhý komín (ale poněkud hrozí že se sesype celá střecha) a pořídit sporák na dřevo
Baby raďte