Re: Co děláte o víkendu?
Saamajno,
taky Tě ráda vidim :)
Nevim přesně, co myslíš dekorativní dýní. Jestli skutečně jen dýni (Cucurbita maxima), tedy takovou tu oranžovou, co prodávaj na vyřezávání, tak je v principu jedlá (není kdovíjak chutná).
Ale "okrasné dýně" se občas říká i tykvím (Cucurbita pepo), lagenariím (Lagenaria sp.) a možná i něčemu jinýmu. Jsou to všecko příbuzní, ale pravděpodobnost, že bude nejedlá až jedovatá, je, řekla bych, u okrasných tykviček větší než u dýní.
Zkřížení skutečně je možný. A pokud by se něco zkřížilo s jedovatou odrůdou, tak ano, potomek může být jedovatej.
Ale velká výhoda je, že jed tykvovitých je pro člověka chuťově silně hořkej. Takže otrávit se lze, ale jen v případě, že má dotyčný poruchu chuti, nebo tu tykev přerazil nějakým šíleným množstvím pálivýho koření. Prevencí otravy je tedy to, že před zpracovávánim tu dýni nebo tykev zlehka ochutnáš u stopky a u špičky (může být hořká - a tedy jedovatá - jen v části plodu). Já to vždycky odřízku a nž vyhodim stopku a špičku, tak to trošinku ochutnám a je to. Aby Tě to otrávilo, muselo by to fakt být chuťově citelně hořký.
Takový ty velmi okrasný tykvičky, co maj výstřední tvary, jskou jedovatý/hořký prakticky vždy, to ani nemá smysl zkoušet. Ale třeba Sweet dumpling, kterej taky vypadá okrasně, je výbornej a jedlej.
Spíš u dýní prodávanejch jako okrasný se můžeš přiotrávit tim, že ony nepodléhají normám na potraviny, takže můžou bejt lgálně vesele hnojený a stříkaný kdečim. Takže okrasnou z vlasntí zahrady já klidně zkusim a použiju, kupovaný okrasný z květinářství vyhazuju.
Odpovědět