Re: Dospívající dcera - odpor k jakékoliv slabosti a zranitelnosti
tohle za mě opravdu ze všeho nejvíc záleží na prostředí ve kterém se člověk pohybuje, existuje, ne/vzory, které vnímá. Holčině je už/terpve 14 tak je potřeba tomu věnovat opravdu pozornost. Sama mám dvě holky a rozdíl v nich je obrovský. Starší jsme víc hlídali, omezovali atd. a nese to ovoce. Mladší pod tlakem staršího sourozence hodně povolujeme a vidím, že někdy to není dobré. Hlavně co se internetu týká, výběru hudby, filmů, oblékání atd.
Chce to hlídat prostředí ve které se pohybuje, hodně s ní mluvit (např. vliv jednoho nevhodného učitele může nadělat mnoho škody), taky hodně záleží na tom, jak jste založení vy sami rodiče a i prarodiče třeba.
Věnovala bych taky dost péče výběru střední školy. Tohle pro mě bylo a u druhé dcery také bude klíčové, a to prostředí kam dítě posílám. Taky by se mi líbilo, že si dcera například dny otevřených dveří obejde sama s kamarády, ale ne šla jsem všude poctivě s ní. Mám kolem sebe bublinu nastoupivších prváků a už se vesele šikanuje, vylučuje ze škol, těhotní atd.
V tomhle je doba opravdu složitá, proto také vnímám, že rodičovství je dnes fakt řehole. Generace mých rodičů opravdu řadu věcí vůbec neřešila.
To, že jsou děti dnes jiné a "málo vydrží" je pravda, ale nemůžou za to ty děti. Vychováváme je tak my a to asi podvědomě právě proto, že si neseme všichni ten díl toho "neřešení", nevšímání si, jak jsem psala výš.
Odpovědět