13.6.2025 14:54:58 Dari79
Re: V kolika letech jste se zbavili / zbavíte dluhů?
Já myslím, že nikdy.
Hypotéka je skvělý nástroj, právě si beru další na pořízení investičního bytu. Úroky sice nejsou tak skvělé, jako před 8 lety, ale už ne tak strašné, jako před 2.
Pokud myslíš jako "na vlastní bydlení", tak tam už jsem měla 2 (na rekonstrukce - střecha, fasáda, interiéry) a druhou doplácím letos v srpnu. Takže čistě obecně, kdyby se všechno po...., tak ano, svůj vlastní dům mám v podstatě splacený (46 let), ale mohla bych i dřív, jenže vyplácej úrok 1,8%, že... bych byla blbá. Ale mám hypotéku i na kancelář (místo nájmu platím hypo), úrok nějaký 2,5% ročně, hodnota prostor za ty roky vyrostla trhem na 2-3násobek, takže kdyby bylo ouvej, prodám ji a hodně mi zbyde.
Teď tedy si beru další hypotéku, byt budu pronajímat, takže část splátky mi pokryje nájem. Při ročním nárůstu ceny nemovitostí ( i kdyby blbých 5%), tak to úrok z hypotéky spolehlivě pokryje. Spíš koketuju, že jak si toto zastabilizuju, koupím ještě jeden. Do důchodu to bude pak fajn pasivní příjem.
Jinak točím leasingy na auta, to je z daňových a účetních důvodů v podstatě nutnost. Takže aspoň 2 hypotéky a 1 leasing mám vlastně pořád a nejspíš budu mít, dokud pro banky nebudu příliš stará, aby mi dali další.
Aspoň 1 hypotéku bych ještě otočit chtěla...
Odpovědět