Saamajno, díky za tip, máme ideální zahradu pro fíky, ted mi to doslo.
Jinak k jedlým kaštanům. Ted jsme byli v Itálii v horách, v oblasti kaštanových lesů. Kaštany doslova všude, lesy veliké a hluboké . A uprostřed nich tam visela báseň, óda na kaštan. Uplne mě dojala. Tady je.

CESTA KAŠTANU
Král lesa, vždy chválený za to, co dává, za to, co dal.
Umístil jsem ho na střechu, hoří v mém krbu, ustlal jsem si s ním postel, kolébku pro dítě.
A znovu: dveře, okna, skříňky, podlahy – jednoduché a důležité nástroje, které živí emoce, odhalují pocity, připomínají minulost a zároveň hledí dopředu.
Chemie, medicína, historie a v neposlední řadě dojemná poezie z něj, ze vzdálené paměti, čerpají mnoho, osvěcují mysl a představivost.
Z jeho krásných listů se pletou věnce, které se kladou na hlavy dětí, když hrají nevinné bitvy čekající na svůj osud.
Těm, kdo prosili o jídlo, poskytoval „dřevěný chléb“, aby se vyhnuli hladu, pak necci, polentu, castagnaccio a farinatu, které hřejí srdce a porážejí mráz.
Kaštany, syrové, sušené, vařené, křupavé, pečené, pářející, legendární ovoce bezkonkurenční, podávané s dobrým vínem za veselých večerů.
Konečně, když kouř ze sena obejme mlhavý les, KRÁL KAŠTANŮ je nahý, svlékl se a bez jakýchkoli žádostí dal všechno.