Jíťa |
• |
15.7.2008 13:33:55
alespoň z mé strany. Mě se jen nelíbí, tvrzení, že když dítě v určirém věku neco nezvládá, je hned něco v nepořádku. Sdílím názor, že někdy je vojtkovka skutečně ordinována jen preventivně a úplně zbytečně. Přijde mi to, jako hon za body ze strany lékařů.
Jinak proti samotné vojtkovce nic nemám a pokud někomu skutečně pomohla, tak je to jen dobře. Ale proč hned strašit všechny rodiče tvrzením, že když mimčo tehdyatehdy nedělá toato, má hned problém. |
Honey |
• |
15.7.2008 12:36:40
I já patřím mezi vděčné zastánce užitečnosti metody. Se synem jsme na doporučení neuroložky začali cvičit krátce po porodu. Byl přidušený, hypertonický (jakoby stále v křeči), extrémně lekavý a dráždivý, skoro nespal, nepřibýval... Prognózy byly nevalné, minimálně hyperaktivita a LMD. Vojtování bylo náročné na čas i na psychiku, cvičili jsme až do jednoho roku 5 x denně. Ale pomáhalo opravdu znatelně a dnes, kdy syn chodí do školy, můžeme s úlevou říci, že je naprosto normální a nedostatek kyslíku před a při porodu zůstal bez následků, LMD ani ADHA se nepotvrdilo. A už jako miminko byl v psychomotorickém vývoji výrazně napřed před tabulkami. Neuroložka, fyzioterapeutka i pediatr se shodovali, že je to právě tím, že vojtováním posiluje nejrůznější svalové skupiny, a možná i tím, že byl většinu dne vzhůru (od narození spal jen 8-10 hodin denně) a měl tak víc času zkoušet, co se svým tělíčkem dokáže. Chodit začal sám v 7 měsících (kdybychom neměli datované fotky a videa, tak bych tomu snad sama zpětně nevěřila).
|
ADRIEN |
15.7.2008 12:31:00
Celé těhotenství jsem měla malé břicho a bála jsem se, co z toho bude. Malý měl nakonec hlavičku na stranu, jak byl u mě zkřivený. Tak jsme cvičili Vojtovku asi do 8-mi měsíců, dokud jsem měla víc síly jak on. Moc to pomohlo, hlavu drží rovně a je pohybově moc šikovný (chodili jsme od narození do dvou let i plavat). Jediné, co mě zaráželo, byl přístup neurologičky, ke které jsme museli chodit na kontroly do nemocnice. Připadlo mi, že vůbec neví, proč cvičíme. Malý byl pohybově tři měsíce dopředu a ona mi furt vyčítala: "Už necvičte, vy už jste přecvičení..." a na mou reakci, že cvičíme kvůli hlavičce a ne kvůli tomu, že by se nehýbal mi reagovala památnou větou: "Však bude mít vlasy a nebude to vidět." Naštěstí jsme chodili k rehabilitační lékařce, která je opravdu odborník ve svém oboru a nad řečmi neuroložky kroutila hlavou... Přiznávám, už jsem se těšila na to, až nebudeme muset čtyřikrát denně cvičit, ale určitě bych to nezanedbala. Na druhou stránku - neuznávám některé reakce dětských lékařů v případě, že se jednou dítko otočí jinak než má a už ho posílají cvičit (případ mé kamarádky, která to cvičení pak "flákala" a ještě dostávala pochvaly za to, že je vidět, že s malým poctivě cvičí, že dělá pochvaly....)
|
fisperanda |
15.7.2008 12:26:13
Přesně tak. Zlobit se na preventivní cvičení Vojtovky je o ničem. To je jako bych byla naštvaná, že jdu s dcerou na očkování nemocí, který třeba nikdy nedostane. Pokud teda dítě nezvedá hlavičku jak by mělo v určitým věku, a je posláno na cvičení Vojtovky, je to ten lepší případ. I kdyby mělo být cvičení poněkud zbytečný. Mojí dceři odhalili špatný držení hlavičky docela pozdě. Vlastně se o to nikdo ňák moc nezajímal, a mně nepřišlo divný, že má hlavičku víc na jednu stranu. Potom nás poslala doktorka preventivně na rehabilitaci, aby se na malou podívali, tam se zhrozili, že nejenom že má nakřivo krk, ale i celou páteř. Zjistili že je jaksi vykroucená, její páteř měla tvar písmenka C. Asi někomu přijde divný, že jsem si toho nevšimla, ale nevšiml si toho ani nikdo z okolí, jenom jsme podkládali hlavičku, aby ji neměla pořád na jednu stranu, jinak nám nepřišlo divnýho nic. Na rehabilitaci nám po pár cvičeních řekli, že tohle už nepude spravit, a dcerku pravděpodobně čeká v pozdějším věku operace páteře. Byla jsem zděšená. Ještě nás teda poslali do dětské nemocnice v Brně na rehabku, ale moc tomu nikdo nedával. Tam se nás ujala fyzioterapeutka (a mrzí mě, že nevím jméno), díky které jsme začali cvičit Vojtovu metodu. Byla výborná, záleželo jí na tom, aby všechno probíhalo správně, hrozně ochotná a milá mladá žena, hlavně ale schopná. Vojtovku sem s malou cvičila třikrát denně, bohudíky mi pomáhal manžel. Bylo to náročný, to musím přiznat, ale jsem strašně ráda, že jsme to podstoupili, protože po půl roce se dcerka spravila jako zázrakem.
nevím, co by se dělo, kdybysme necvičili, ani radši nechci domýšlet. Ještě něco mi to dalo, přestala jsem být v určitých situacích outlocit. Protože cvičení vojtovky mě donutilo prostě vypnout, po dobu kdy jsem cvičila s malou, prostě vypnout nějaký city, pocity, myšlenky, a hlavně neztotožňovat se s tím, co dítě cítí, co může cítit, a nepřemýšlet, proč brečí. Prostě sem se musela zatnout, být jako stroj (terminátor) a soustředit se jenom na dobrý provedení cviku. A ohledně malé mě to do života taky dobře vycvičilo. Na vojtovku prostě nedám dopustit v žádným případě. Ovšem kdybysme nenarazili na skvělou cvičitelku, která do toho s náma šla a měla tu trpělivost a výdrž, tak by mi bylo docela nanic, že na prvním pracovišti vojtovku uměli, když to s náma vzdali hned při druhé návštěvě. |
15.7.2008 12:04:20
Taky jsme asi do 17-18 měsíců cvičili, než nedonešená dcera 26.tt/900g PH nezačala běhat.
Cvičili jsme vyloženě preventivně a jsem tomu ráda, možná by se vyvíjela dobře i bez cvičení, ale co kdyby ne...? Raději budu cvičit zbytečně než daleko pracněji odstraňovat nějaké postižení. Slyšela jsem, že děti jak předčasně narozené, tak naopak i s vysokou PH jsou více ohroženy obrnou (že by i případ chlapečka z článku?). |
15.7.2008 11:58:31
Náš Přemeček se taky nevyvíjel podle tabulek. Kromě zvedání hlavičky byl vždycky o 2 měsíce "pozadu" ( chodit začal začátkem 14. měsíce ). Coby prvorodička, která chce dělat s miminkem všechno správně, jsem hodně sledovala tabulky a vývoj jiných dětí v jeho věku, srovnávala a konzultovala s pediatričkou. Ta mě ale vždycky uklidnila tím, že se vyvíjí normálně, ale má prostě pomalejší tempo. Pokud vím, tak jediné na co důrazně upozorňovala všechny maminky, bylo to, že nemají děti předčasně posazovat a obkládat je polštáři, aby seděly jakoby sami.
Malej bude mít 2 roky a když vidím, jak bravurně výjde schody do 4 patra, běhá o 106 a i ručičky má velmi zručné, tak jsem ráda, že jsem mojí pediatričce důvěřovala a nehledala radu někde jinde. |
• |
15.7.2008 11:48:09
Článek patrně nejvíc kritizují ty maminky, které neměly v životě problém s postiženým dítětem. V tomto případě ale není kritizování na místě, je to jen jakési teoretizování a mlácení prázdné slámy. Já zkušenost s vojtovou metodou mám a nedám na ni dopustit. Můj syn, podobně jako je to popsané v článku, měl stočené nožičky tak, že o ně při chůzi někdy ve dvou třech letech zakopával. Důsledným cvičením, které trvá v různých variantách dodnes, i když dnes už je to víc o rehabilitaci než o vojtování jsme vadu odstranili do té míry, že když dnes vidím jeho fotografie nebo si pouším videa, která jsem s ním natočila, nechce se mi věřit, jaký kus práce jsme my, rodiče, lékaři, fyzioterapeuti, rehabilitační sestřičky a hlavně profesor Vojta, který s tímto geniálním postupem přišel, odvedli.
|
15.7.2008 11:09:40
Můj syn se také do 7měsíců ani nehnul a v 10m.sám začal chodit.Jsem také fyzioterapeutka a už jsem se začala bát zda je Vojtík v pořádku,ale udělala jsem si sama pro sebe doma Vojtův test a nic jsem nenašla.A bylo dobře,že jsem nehonila doktorku.
A ještě k Vojtovce.Já ji považuji za výbornou metodu k nápravě,ale bohužel jsem se setkala i s přístupem,kdy se Vojtovka aplikovala nesprávně.A dva kluci na to málem doplatili.Neměli dostatečně posíleny mezilopatkové svaly a tak chodili ohnutí a z hlavou dopředu.Jejich maminka se na mne obrátila o radu a pomoc a tak jsme začali cvičit právě mezilopatkové svaly klasickým cvičením na posílení zádových svalů.Vojtovku jsme úplně zavrhly.A během 2měsíců byl vidět velký pokrok.Na začátku kluci nedali vůbec lopatky k sobě.A po dvou měsících jsem s nimi mohla přejít na těžší cvičení.Takže Vojtovka ano,ale je v určitých případech. |
Jíťa |
• |
15.7.2008 10:56:42
Dcera se neotáčela jako miminko vůbec. Do 8 měsíce ležela v postýlce tak jak jsme ji tam dali, nedokázala uchopit hračku, nenatahovala se po hračkách a příšerně řvala nudou. Kromě držení hlavičky ve 2. měsíci se od narození nenaučila vůbec nic.
V 8 měsících začala lézt, v 10 sama bez opory chodila a je úplně v pořádku - v 6-ti letech absolvovala všechna možná i nemožná vyšetření (oční, neurolog, CT, ORL...) kvůli nočnímu zvracení ze spánku, způsobenému zvětšenou nosní mandlí. Žádný z těch lékařů nenašel jediný problém, takže bych tomu, kdy co mají miminka umět nepřikládala až zas takovou důležitost. |
Jana |
• |
15.7.2008 10:42:49
Já bych jen dodala, že není pravda, že dítě se posadí samo nejdříve v 8 měsících a to z polohy na čtyřech. Náš syn se místo překulení na bok ve svých 6 měsících rozhodl vzít to přes loket (místo na bříško) nahoru - a seděl. On tedy od nějakých 5 měsíců zvedal sám hlavu v leže vysoko na podložku i s částí zad. Sám se posadil, pokládat ho nemělo smysl, sedl si hned zase. A na čtyři šel až ze sedu... Takže "nikdy se neděje tohle, ale vždycky tamto" je hloupost. I ty limity - třeba u dětí nedonošených se jim má dát naopak ještě měsíc navíc oproti korigovanému věku. Tj. třeba dítě narozené 2 měsíce před termínem by mělo vše dělat nejpozději cca se 3-měsíčním zpožděním oproti "normálním limitům".
A ještě k tomu pláči - velmi (mile) mě překvapilo, že v porodnici rehab. sestřičky cvičí s nedonošeňátky tak, že ty děti VŮBEC NEPLÁČOU. Naopak když pláčou, většinou se jim to cvičení nedaří. Je to tak nějak plný opak toho, co by člověk od Vojtovky čekal. A kladu si otázku, nakolik je to cvičení (třeba doma) efektivní, když se dítě pere. Tedy, když se pere a nevykazuje ty reakce, které by mělo. Opakovaně jsem viděla, že děti vztekající se prostě nedělaly co měly, naopak uklidněné ihned začaly a zklidnily se (během cvičení) ještě mnohem mnohem více. Fakt nevím, jestli tam jsou ty sestřičky tak skvělé nebo jestli ty děti do 2,5kg to mají tak rády nebo jestli je někde (jinde) problém se šetrnostím cvičení, prostě nevím nevím nevím. A nebylo to jedno dítě s touhle reakcí na cvičení, to byly prakticky všichni nedonošenci. Rychlé zklidnění, uvolnění, stabilizace - vše brzy po začátku cvičení, ne po konci. Opravdu bych ráda věděla, proč to tak bylo a jestli třeba není někde rozdíl v manipulaci, sama jsem tomu nevěřila, ale pláč k tomu cvičení rozhodně nepatřil... A ty cviky co prckové dělali - k neuvěření, a tak klidně a spokojeně... |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.